Икономическата активност в Китай се забави през миналия месец на фона на сътресенията в сектора на имотите и все по-свиващото се потребление. На фона на забавянето на икономиката Пекин промени посоката на политиката - централната банка облекчи паричната политика, а властите наредиха повече фискални стимули през следващата 2022 г.

Въпреки, че се очаква да се предоставят повече кредити, което сигнализира за известно облекчаване на затегнатия сега пазар на имоти, властите отново заявиха вече популярната си теза, а именно, че "жилищата са за живеене, а не за спекулации".

Миналата седмица китайската банка обяви, че ще намали коефициента на задължителните резерви за повечето банки с 0,5%. Правилата влязоха тази седмица. Така ще се намали размера на парите, които банките трябва да държат в резерв и ще се освободя 188 милиарда долара ликвидност. Това е втора поредна мярка тази година. Тя идва на фона на сигналите на Политбюро на Китай, че би могло да се предприемат по-агресивни действия за защита на икономиката през 2022 г.

Китайските власти засилват контрола над Централната банка, заради казуса с Evergrande

Китайските власти засилват контрола над Централната банка, заради казуса с Evergrande

Инспектори проверяват ЦБ и други финансови институции

Краят на годината обикновено е натоварен период по отношение на продажбите на жилища, но се очаква продължителният спад в продажбите да влоши и без това несигурното финансово положение на много предприемачи на недвижими имоти.

Според икономисти китайската икономика ще се стабилизира, но по-бавно. Силният износ е една от предпоставките за стабилизиране.

Миналата седмица кредитната агенция "Фич" (Fitch Ratings) съобщи, че е понижила рейтинга на голямата компания за недвижими имоти China Evergrande Group и на нейните дъщерни дружества Hengda Real Estate Group Co и Tianji Holding до "ограничен дефолт" (restricted default, или ниво "RD") от кредитен рейтинг на ниво "С".