Индия наложи строги ограничения на вноса на компютри, таблети и лаптопи в страната с цел да насърчи местното производство, съобщава CNN.

Ходът на правителството на Наредндра Моди изненада бизнеса и наблюдателите.

Детайли: Вносителите сега ще трябва да кандидатстват за получаването на специален лиценз, за да могат да вкарват в Индия електрониката.

До момента ограничения за компютрите, лаптопите и таблетите нямаше.

Мярката обаче е подобна на тази, която беше приложена през 2020 г. по отношение на смарт телевизорите.

Контекст: Индия отдавна развива собствения си технологичен сектор, но той оставаше в сянката на огромния внос предимно от Китай и Тайван. Електроника за близо 20 млрд. долара влезе в страната през последното тримесечие, като тенденцията е на ръст.

Допълнителен фактор са сложните отношения между Делхи и Пекин. Двете държави имат погранични спорове и си съперничат за влияние както в региона, така и отвъд него. Затова и не са рядкост антикитайските протести и бойкоти в Индия.

Както отбелязва CNN моментът е важен и защото все повече западни компании се опитват да диверсифицират своите производство и доставки и поради тази причина гледат извън Китай.

Какво следва: Индия е достатъчно голям пазар с достатъчно много работна сила и натрупано през годините ноу-хау, за да могат повечето големи производители просто да се съобразят с политиката на Моди и неговата Make in India кампания.

Apple вече прави между 5% и 7% от продуктите си в страната. Американският производител на чипове Micron ще инвестира 825 млн. долара в страната и ще отвори до 5000 нови работни места през следващите години. Foxconn също планира да разшири местното си производство.