Инфлацията в еврозоната се е ускорила през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка. Това са показват окончателни данни на Евростат, съвпадащи с предварителна оценка на европейската статистика, съобщава bnr.bg.

Индексът на потребителски цени в 19-те страни членки на валутния съюз блок се е повишил през септември с 0,4% на месечна база и с 0,4% спрямо година по-рано след растеж на инфлацията на годишна база през август с 0,2 на сто.

Въпреки че това е най-солидното повишение на потребителските цени в еврозоната от октомври 2014 година, инфлацията в региона продължава да задържа доста под средносрочното целево ниво от на ЕЦБ от 2 на сто.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) също нараства на месечна база с 0,4% и се повиши на годишна база с 0,8% за пети пореден месец.

Цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се повишават през септември с 0,7% спрямо година по-рано, енергийните цени се понижиха с 3%, докато цените на услугите нараснаха с 1,1 на сто.