В България към момента има около 1224 зарядни станции за електромобили, като по-голямата част от тях са т.нар. бавни зарядни станции с променлив ток. От локатора на зарядни станции за електромобили VsichkoTok разбираме, че те се намират на общо 888 локации в страната. За сравнение бензиностанциите в страната са над 2200.

"Трябва да се инвестира и да бъде създадена публична инфраструктура от бързи зарядни станции, която да покрие територията на цялата държава", коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер България арх. Любомир Станиславов.

Експертът посочи, че за момента този проблем не изглежда изключително наболял, основно заради сравнително малкия дял на електромобилите у нас. Продажбите на нови електически автомобили в Европа са средно между 10% и 12% от общите продажби, у нас този процент е под 10. Докато в държави като Дания, Швеция и Норвегия делът на електромобилите възлиза на 60 на сто.  

Снимка 623318

Източник: iStock Images

От друга страна зареждането на автомобил у дома с нощна енергия е най-икономичният вариант.

"Така се получава една икономия от 3 до 5 пъти (в зависимост от вида на електромобила) в сравнение с конвенционалния автомобил", обясни арх. Станиславов.

Цените на домашните зарядни станции варират в зависимост от марката и мощността си. например, устройство Circontrol eHome струва 1690 лв.; станция Schneider EVLink може да бъде закупена от 1740 лв. (за максимална мощност от 3.7 kW) do 1860 лв. (за максимална мощност от 7.4 kW); а станция за домашно зареждане Circontrol eNext с максимална мощност от 22kW би струвала 2500 лева.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Инвестиция за милиони в инфрастуктура

Преди дни Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри отпускането на приблизително 40 млн. евро финансиране от над 170 млн. евро планирана цялостна инвестиция за развитието на зарядната мрежа за електрически автомобили "Елдрайв" (Eldrive) в България, Литва, Румъния и Латвия. Инвестицията ще бъде използвана за инсталирането на над 10 500 зарядни станции на четирите пазара, в които "Елдрайв" оперира.  Oт компанията коментираха, че около 60% от тях се планира да са в България и Румъния.

"Привличането на Европейската Инвестиционна Банка за партньор и одобряването на това финансиране е ключов момент от развитието ни като оператор на зарядна инфраструктура за електромобили. То ще ни помогне да развием бързо и ефективно зарядната си мрежа и да се превърнем в един от водещите международни оператори в Европа", коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на eMobility International, компанията, която управлява бизнеса на бранда Eldrive.

Eldrive е най-големият оператор на зарядна инфраструктура за електромобили в България. Следват ги мрежите на Fines Charging, EVpoint и Wink.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.