Иран е готова на разговори със Саудитска Арабия. Или поне така твърди.

Иранският външен министър Джавад Зариф обяви, че държавата му „винаги е била отворена за диалог” със саудитците. „За танго са нужни двама, както се казва”, заяви той по време на срещата на Световния икономически форум в Давос.

„Вярвам, че съседите ни от Саудитска Арабия ще дойдат на себе си и ще разберат, че имат много по-добро бъдеще при съдействие и сътрудничество с Иран”, добави Зариф.

Двете страни се намират в обтегнати дипломатически отношения заради извършеното от Саудитска Арабия екзекутиране на виден шиитски духовник и последвалото подпалване на посолството на кралството в Иран.

Бъдещият лидер на Близкия изток не се казва Саудитска Арабия

Бъдещият лидер на Близкия изток не се казва Саудитска Арабия

Кошмарът на Рияд е на път да се сбъдне

Оттогава Саудитска Арабия прекрати всякакви дипломатически и търговски отношения с Иран. Редица нейни съюзници в региона последваха примера ѝ.

„Вярваме, че Иран и Саудитска Арабия могат да бъдат двама важни играчи, които могат да се приспособят един към друг, които могат да се допълват в региона”, посочи Джавад Зариф пред СNN. Според него саудитците се паникьосват заради това, че е възможно да има малка вероятност напрежението между Иран и Запада да намалее.

Иран атакува европейския петролен пазар с големи отстъпки

Иран атакува европейския петролен пазар с големи отстъпки

Борбата за клиенти се ожесточава  

Саудитска Арабия и Иран играят важна роля в Организацията на страните износителки на петрол. Перспективата за по-дълбоко разединение в картела подпомогна цените на петрола да стигнат до дори по-ниски нива през тази година.

Говорейки в швейцарския град Давос, Зариф заяви, че ядреното споразумение между Иран и международната общност е показало, че дипломацията работи и трябва да бъде използвана като средство за преодоляване на проблемите в Близкия Изток.

„Ако можем да решим нещо... с държави, които бяха враждебно настроени в продължение на поне 37 години, то тогава няма пречка пред разрешаването на регионални въпроси между държави и народи, които помежду си се наричат братя и сестри и са обвързани с една и съща религия”, каза иранският министър.

Какво означава за световните пазари вдигането на санкциите срещу Иран?

Какво означава за световните пазари вдигането на санкциите срещу Иран?

Ограниченията бяха отменени в края на миналата седмица