Новото летище на Истанбул ще се превърне в Топ 5 център на международната гражданска авиация през следващите няколко години, предричат от компанията оператор. Според изпълнителния директор на iGA Кадри Самсунлу след 4 години през аеропорта ще минават по 100 млн. пътници годишно и това ще го изстреля в челната петица на света, пише "Хюриет".

Контекст: Летище Истанбул беше открито през 2018 г., а от 2019 г. пътническите полети от Летище Ататюрк бяха пренасочени към него.

Турция строи ново летище - най-голямото в Истанбул, а после и в света

Турция строи ново летище - най-голямото в Истанбул, а после и в света

С капацитет от 100 милиона пътници годишно, летището се планира да прерасне в най-голямото в света, достигайки впоследствие годишен капацитет от 150 милиона пътници

Още през 2021 г. то стана най-натовареното в Европа с над 37 млн. обслужени пътници. Още тогава то се нареждаше на второ място в света по международен пътнически трафик.

Детайли: Според Самсунлу през 2023 г. трафикът ще достигне и надмине нивата от преди пандемията, като само в периода от началото на годината до август са били обслужени близо 51 млн. пасажери - 24% ръст.

Преди 10 години транзитните пътници на тогавашното истанбулско летище са били единици, докато сега хора от 130 държави формират 35-40% от целия поток, става ясно още от думите на шефа на iGA.

Какво предстои: Макар Летище Истанбул в момента да работи на 75% от капацитета си, вече се работи по нова четвърта писта, която ще струва половин милиард евро и ще влезе в експлоатация през август 2026 г.

В строеж е и нов терминал за 30 млн. евро, който ще е готов догодина.