Броят на компаниите в САЩ, които през четвъртото тримесечие на миналата година са посочили, че имат нужда да назначават още нови служители, и тези, които са изтъкнали, че ще освобождават такива, се е изравнил за пръв път от повече от десетилетие, показва ново изследване на National Association for Business Economics, предаде Reuters. Това е индикация, че пазарът на труда е достигнал до пика си.

Същевременно броят на отворените позиции за нови служители през ноември 2019 г. е паднал с най-високата си стойност за повече от четири години. "Но сред причините за това може да е фактът, че става все по-трудно да се намерят работещи", коментира ръководителят на анализаторския екип Меган Грийн.

С настъпването на рецесията безработицата в Индия се изстрелва

С настъпването на рецесията безработицата в Индия се изстрелва

Вълната от съкращения засегна висшите и средни мениджъри

Данните на National Association for Business Economics се основават на почти сто компании, които членуват в асоциацията, а времевият му обхват е бил между 23 декември и 8 януари, като данните от него се използват като краткосрочна прогноза за настроенията на бизнеса.

Анализът показва, че спадът на заетостта е в сферата на услугите, производството, транспорта, комуналните услуги и комуникациите. Ръст на търсенето се наблюдава във финансовия и застрахователния сектор и при недвижимите имоти. Състоянието на пазара показва, че той изпитва сериозна загуба на инерция в сравнение с миналата година или с 2018 г.

Между март 2018 и март 2019 г. бяха създадени с 501 хил. нови работни места по-малко спрямо същия период година по-рано. Това е най-значимата низходяща корекция на заетостта за повече от десетилетие, която показва, че средно месечно са създавани 170 хил. нови работни места, вместо очакваните 210 хил.

Най-малка безработицата в ЕС за последните 20 години. В България е 3,7%

Най-малка безработицата в ЕС за последните 20 години. В България е 3,7%

В еврозоната през ноември е 7,5%, в а ЕС - 6,3%

Някои анализатори обвиняват за забавянето на пазара недостига на работна ръка в САЩ, тъй като безработицата в момента е на исторически минимум. Но много отрасли започнаха да изпитват тежки проблеми през последната година и половина, включително индустрията, която е двигателят на икономиката.

"Макар че повечето респонденти твърдят, че не са силно засегнати от търговската война между САЩ и Китай, индустрията посочва, че изпитват спад на продажбите и нарастване на разходите", каза Грийн.