Въпросът за Източна Европа не е дали ще има нова икономическа "бомба", а кога ще стане това. И подобно на филма "Терминатор" държавите или ще бъдат разкъсани на парчета, или ще се спасят само със следи от дима. Това смята Роксана Лойчу-Доробанту, която е просефор от Бурукещкия университет по икономика.

В свой анализ, публикуван в Balkan Insight, тя коментира, че със сигурност регионът ще бъде "ударен" от нова криза. "Но кога ще стане това, къде и колко тежка ще е тя. Това зависи от различни фактори", посочва експертът.

"Нещата не опират до самата криза, а до устойчивостта на страните, устойчивостта на държавите и управлението на риска. В дългосрочен план, на база на опита ни от хиляди години икономическа история, отново ще има финансови кризи, войни, бедствия, защото глобалната система не е достатъчно устойчива, за да им противостои", казва Доробанту и допълва:

"Това, което наистина има значение, е скоростта, с която държавите се възстановяват от нея и доколко могат да контролират те щетите.".

По нейните думи първото доказателство за това, че след периода на експанзия следва такъв на забавяне на растежа, е цикличността на икономиката. Тя допълва, че всяка икономика минава през периоди на рецесия и растеж, като тяхната дължина варира от няколко месеца до десетки години.

Професорът посочва, че за да се справят със следващото забавяне на растежа, държавите трябва да разполагат с необходимите финансови ресурси, включващи ниския дълг, както и поддържането на необходимите нива на финансовите буфери.

"Така че в случай на рецесия, която ще се появи в някакъв момент в бъдеще, тази страна, която се е подготвила така, ще има по-големи шансове да излезе по-бързо от бурята", смята Доробанту.

"Няма един вид криза - тя може да бъде валутна, банкова, причинена от спекулативен балон, международна финансова криза или пък по-широка икономическа такава. Най-често те не са изолирани и не се разграничават ясно", обяснява още тя.

Експертът допълва, че все още няма консенсус между икономистите кое идва първо - рецесията, която причинява финансова криза, или финансовата криза, която предизвиква рецесията.

"Вече изминаха десет години от глобалната финансова криза от 2007 - 2008 година и този период очертава продължителността на икономическия цикъл. Така че, рецесията не е много далеч напред в бъдещето", твърди експертът и добавя, че ако уроците от 2007 година не са добре научени, при следващия период на възстановяване ще се стигне до нови драстични корекции.