Експортът на горивно масло от Русия към САЩ се изстреля до над 7 млн. барела или 1,078 млн. тона през юли, предаде Oilprice. На месечна основа това е ръст от над 16%, което е представлява исторически рекорд.

Причината за този феномен е много проста и се дължи на собствените политики на САЩ и на пазарната конюнктура. След ембаргото над Венецуела, предлагането на тежък суров петрол се срина, което изстреля цената му. Това обаче се превърна в проблем за американския петролен отрасъл, тъй като много рафинерии в страната не могат да оперират, без да използват тежък суров петрол.

От друга страна, в Близкия изток през лятото традиционно нараства търсенето на тежък суров петрол, който се използва за производството на електричество, което трябва да отговори на по-високата нужда от климатизация. "Същевременно Индия купуваше още повече високосерен петрол, като вносът между януари и юли нарасна три пъти на годишна основа", посочва Чарлз Кенеди за Oilprice.

Цената на петрола се вдига. Тръмп въведе нови икономически мерки

Цената на петрола се вдига. Тръмп въведе нови икономически мерки

Сутринта Brent се търгува по $44,86, а WTI - по $41,80 за барел

Тъй като за тях е неизгодно да плащат изключително високата цена на тежкия суров петрол на международните пазари, те търсят заместител, за да не спират дейност. Именно в тази роля се явява руското горивно масло, което трябва да спаси все още опериращите рафинерии, тъй като някои в отрасъла вече спряха дейност.

По този начин на практика САЩ се простреля геополитически в крака и затвърди тенденция, която се наблюдаваше и през миналата година. Тогава бяха внесени 11 млн. тона горивно масло от Русия, което е двойно повече, отколкото през 2018 г.