Цената на енергийните продукти е една от най-обсъжданите теми след инвазията на Русия в Украйна. Цените на горива в световен мащаб се покачиха - на някои места по-осезаемо. Тенденцията нямаше как да подмине и страната ни. Ако през януари 2022- ра започнахме годината със средна цена на масовия бензин А95 от 2,40 лева за литър и за дизела от 2,47 лева за литър, то сега цените респективно са 2,64 лева и 3,03 лева. Това показват данни на специализираната платформа, която следи цените на горивата и петрола в световен мащаб Fuelo.

През годината по-осезаемо покачване у нас започна да се наблюдава в края на февруари и през март, след началото на войната в Украйна, когато цените достигнаха близо 3 лева за литър А95 и малко над 3 лева за литър дизел. Покачването продължаваше със стабилни темпове и през следващите месеци.

През летните месеци и по-точно в края на юни станахме свидетели на цени на бензина от близо 3,40 лева за литър, а дизелът поскъпна до 3,56 лева за литър по данни за средните цени за страната ни.

Така през юли беше въведена, като антикризисна мярка, отстъпка от 0,25 лева за литър гориво. Тя важеше за зареждане на бензин А95 или дизел до 50 литра се получава отстъпка от 0,25 лв. за литър, като автомобилът трябваше да е собственост или да се ползва от физическо лице.

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. в размер на 38 млн. лева за удължаване на мярката на правителството за 0,25 лв. компенсация за литър гориво при зареждане на бензиностанция.

След въвеждането на мярката, като че ли цените на горивата се успокоиха, а до края на септември дори имаше известен спад, като цените на бензина падната под 3 лева за литър, а тези на дизела се задържаха до 3,25 лева средно за страната.

В края на ноември властта реши да се продължи програмата за изплащане на компенсациите на физическите лица, крайни потребители на горива по мярката. Така служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. в размер на 38 млн. лева за удължаване за 0,25 лв. компенсация за литър гориво при зареждане на бензиностанция.

В последния ден на отстъпката от 0,25 лв. за литър пред бензиностанции у нас се извиха опашки от желаещи да заредят резервоарите на автомобилите си. Шофьорите се надяваха, че след отпадане на мярката цените на горивата все пак ще паднат. Поне засега очакванията им не се оправдават - средните цени за страната се запазват на постоянни нива от 2-3 седмици.  

Бензин, ток и природен газ: Държавите, в които цените на енергията достигнаха исторически нива през 2022 г.

Бензин, ток и природен газ: Държавите, в които цените на енергията достигнаха исторически нива през 2022 г.

Къде стои страната ни?

Ще продължи ли в крайна сметка отстъпката?

Малко преди настъпването на празниците служебният министър на икономиката Никола Стоянов обяви, че отстъпката от 25 стотинки за горивата остава и в началото на следващата година, като според него нужните средства, за да се продължи отстъпката за горивата, трябва да дойдат от свръхпечалбите на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим".

Още на следващия ден обаче надеждите бързо се изпариха - стана ясно, че мярката с 25 стотинки отстъпка на литър горива спира да действа на Нова година. До това се стигна, след като парламентът не я включи в удълженото действие на бюджета, което мина на второ четене.

Днес съветникът на финансовия министър Росица Велкова Любомир Каримански заяви, че служебното правителство ще обяви нов пакет от антикризисни мерки до две седмици. Това обяви той пред Нова тв.

Последно: Държавната отстъпка от 25 ст. за горивата спира до дни

Последно: Държавната отстъпка от 25 ст. за горивата спира до дни

Депутатите окончателно удължиха действието на Бюджет 2022

Новите мерки

Пакетът ще е насочен към най-уязвимите групи от населението и ще е на стойност 172 милиона лева. Според него така трябва да се избегне даването на помощи на калпак. Новият пакет от антикризисни мерки ще е насочен основно към помощи за пътувания в градския транспорт, подпомогане на бюджетите на домакинствата през зимните месеци.

Към момента данните показват, че Русе, Велико Търново и Перник са областите с най-ниски цени на основните горива. Разликите обаче не са толкова значителни, като имаме предвид, че цените в тези области са с приблизително 0,3 лева по-ниски от средното за страната.

Най-скъпо излиза да заредим резервоара в области Кърджали, Разград, Смолян и Добрич.