От средата на август работници с маски - и на поне два метра един от друг - започнаха да събират реколтата в Бургундия. Поне в последните 650 години събирането на новата реколта не е започвало толкова рано, пише Bloomberg.

Подобна е ситуацията в много страни по света - реколтата навсякъде е доста по-различна спрямо предходни години. Голяма част от това се дължи на климатичните промени: жега и пожари в Напа и Сонома в Калифорния; суша и жега във Франция; бури и торнадота в Италия.

Като добавим и икономическата криза, реколта 2020 ще бъде най-проблемната в скорошната история. В същото време митата от 25%, които САЩ наложи на английските, френски, испански и германски вина предизвика свиване на износа. И изглежда, че те няма да бъдат премахнати скоро.

Като резултат европейските изби са пълни с непродадено вино. Тъй като мястото привършва, някои продават излишните запаси на едно на дестилерии с големи отстъпки - за да бъдат превърнати в парфюм и дезинфектанти за ръце.

В Калифорния ситуацията изглежда най-страшна. Надеждите са реколтата бяха високи, поне докато не дойдоха горещините, пожарите и пушека в края на август. През миналата седмица работници продължаваха да берат гроздето насред пушека - и често през нощта, за да избегнат горещините.

Пушекът е особено голям проблем за реколтата, тъй като има потенциала да намали значително качеството на виното тази година, особено на червеното. Засега надеждите са, че той е твърде високо в атмосферата, за да окаже значително влияние. Но Lamborn Family Vineyards вече съобщиха, че няма да произвеждат изобщо вино през 2020 г., тъй като цялата реколта е унищожена.

Безпрецедентни са условията и в Орегон, където пожари и пушек заплашват всеки един регион, в който се отглежда грозде. Миналата седмица пожарите унищожиха напълно винарна.

Все пак винарите казват, че качеството на гроздето също е изключително. И разчитат, че дъждовете ще изчистят зърната преди прибирането на реколтата.

Далеч по-добра е ситуацията в Елзас, Франция. Времето там бе топло и сухо, а прибирането на реколтата започна 10 дни по-рано, което засега означава, че няма изгнили гроздове - нещо, което се случва "един път в живота" според Famille Hugel, един от големите производители.

Но добрата реколта се приема смесено. Продажбите на вината от региона са на историческо дъно заради митата и щедра реколта през 2018 г.

Оптимизъм цари и в Бордо, където условията бяха "почти идеални". "Последният път, в който имахме толкова сухо лято, бе през 1949 г. - и това бе превъзходна реколта", казват от Château Haut-Brion.

В Бургундия обаче отчитат "брутални" жеги през юли. Там прибирането на реколтата на повечето места приключи преди края на август и се очитат количества "от средни до много ниски".

В Шампан прибирането на реколтата също започна изключително рано - на 17 август. Comite Champagne, регионалната търговска организация, която определя началните дати за прибиране на реколтата и поставя ограничение за максималния добив, намали последния с 25% - или 230 млн. бутилки шампанско по-малко. Причината е, че продажбите намаляха с 30% през първото полугодие на 2020 г.

Надеждите са, че това ще повиши качеството, тъй като се подбира само най-доброто грозде.

В Италия се очакват огромни разлики от регион до регион. Общото качество е добро, но количеството ще се различава драматично. Винарната Arcari + Danesi загуби 30% от реколтата заради екстремното време. В региона Валполичесла буря причини €6 млн. щети за винарните. В Пулия пролетните студове също носят по-малко вино.

Жегите преместиха прибирането на реколтата по-рано и в Португалия и Германия. В някои региони на Португалия средните температури през юли бяха най-високите от 40 години насам. Жегата дехидратира гроздето и намали реколтата с до 40%.