Peer to peer модел е базиран на икономиката на споделяне. Хора, които имат нужда от инвестиции за покупка на кола или ремонт на дома например, се свързват с такива, които имат свободни средства и искат да изкарат допълнителен доход от тях. Платформите свързва точно тези хора, за да може и двете страни да имат реални ползи. Това обясни Борис Илинов, който е финансов директор на компания за подобни услуги Klear, в предаването Money.bg в телевизия Bulgaria On Air.

Кои са предимствата на платформата?

Според Илинов платформата предлага по-добри услуги от банките и това е защото се намаляват разходите, заради това, че всичко е онлайн. "Вместо да има такси, които да отиват към банковите институции, тези средства се разпределят между участниците в услугата", каза експертът.

Недвижимите имоти все още са най-добрата инвестиция, казват милионери

Недвижимите имоти все още са най-добрата инвестиция, казват милионери

Вижте препоръките им

Как става инвестирането?

Всеки може да си направи профил в платформата, дори със съвсем малка инвестиция, от 100 лв. Така той купува малки части от много на брой кредити. "Средната сума, която се инвестира в нашата платформа е около 3 хил. лв. от физическите лица", казва Илинов. "Бизнесът ни е регулиран от БНБ, имаме лиценз от тях да отпускаме кредити на българския пазар."

Какви са рисковете пред инвеститорите?

Основният риск е кредитният. Добре е инвеститорът да проучи кой стои зад платформата, какъв е модела за оценка, която тя използва за модела на тези кредити, казва Илинов. "Ние използваме стандартните за банковата сфера методи за оценка. Всеки участник се оценява според неговия риск и социално демографски показатели. Така се формира неговия рисков профил", заяви той.

Каква е средната годишна доходност от инвестициите в платформата?

По думите на Илинов годишната доходност е около 6.5% за края на 2019 г. "Ако човек реши да инвестира в клиенти с бързи кредити, рискът е доста по-голям, защото много от тях спират да изплащат своите кредити и инвеститорът трябва да знае, че тази доходност върви заедно с риска."

В колко кредити можем да инвестираме със сума от 3 хил. лв.

"Това, което ние препоръчваме е минимум около 150 кредита. При нас има хора, инвестирали в 300-400 кредита, което гарантира че няма да има големи загуби. Бюджетът е около 10 или 20 лв. на кредит. Не се купува цял кредит в тези платформи, а малка част от него, за да няма голям риск", заяви Илинов.

Защо на глобално ниво се забавят тези инвестиции?

Конкуренцията на банките е сред причините. "Все повече те стават дигитални, което представлява трудност за стартъпите в тази сфера. Освен това те не са съвсем познати на хората и те не са склонни да използват продуктът.

Прогнозата за нашия пазар е положителна." Българите все повече търсят дигитални услуги, каза Илинов.

Българската икономика расте с 3,5% през четвъртото тримесечие

Българската икономика расте с 3,5% през четвъртото тримесечие

Експресната оценка на Националния статистически институт