Септемврийското издание на доклада за икономическите перспективи пред страните от Европейския съюз, издаван от KBC Group, която у нас притежава Обединена българска банка, посочва, че макар през второто тримесечие на 2019 г. стопанството на България да е нараснало с 3,5% на годишна основа, като по този начин се запазва позитивния темп на растеж, в сравнение с предишните три месеца темпът на покачване се забавя с 0,4 процентни пункта до 0,8%. "Това е индикация, че картината до края на годината не е толкова розова, колкото изглежда", посочват анализаторите от институцията. Все пак според тях през 2019 г. брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 0,1 процентен пункт спрямо година по-рано до 3,2%, след което ще спадне също с толкова през 2020 г.

Забавянето на автомобилното производство в Германия ще "изпрати" ли криза в Източна Европа?

Забавянето на автомобилното производство в Германия ще "изпрати" ли криза в Източна Европа?

Регионът на ЦИЕ е вторият най-важен за сектора след икономика номер 1 на континента

В анализа обръщат внимание на понижаването на инвестиционната активност у нас, което, за разлика от страни като Полша и Унгария, в които се наблюдава силен прилив на европейски субсидии, не е позитивен индикатор. Все пак от KBC отчитат, че в страната силното потребление ще е достатъчен фактор за задържане на икономиката от "значително охлаждане", освен ако тя не бъде засегната от значително международно събитие, каквото може да бъде Брекзит.

Отчетена е обаче и финансовата политика на правителството, като се посочва, че макар в годините след 2016 г. страната да е била на излишък, през настоящата година тази тенденция не просто ще се обърне, но и дефицитът по всяка вероятност ще е значително по-висок от очакваното. Причините за това са покупката на изтребителите F-16 и увеличените разходи за инфраструктура и здравеопазване, които ще доведат до дефицит от 2% вместо планираните от правителството 0,5%. "Първо, все пак очакваме тези мерки да са еднократни и да не понижат прогнозата за икономическия растеж за 2020 г. Второ, предвид историята на добре представяне на бюджета и като цяло ниското равнище на задлъжнялост на правителството (19% дълг към брутен вътрешен продукт), вярваме, че властите имат способността да финансират тези мерки, без да застрашават фискалната стабилност", пише в документа.

ОИСР: Брекзит без сделка ще доведе до рецесия

ОИСР: Брекзит без сделка ще доведе до рецесия

"Брекзит на практика е невъзможен", коментира също и най-богатият предприемач в Япония Тадаши Янай

Интересна е прогнозата за динамиката на лихвения процент по 10-годишните държавни ценни книжа на България, които според KBC ще постигнат негативна доходност през третото тримесечие на тази година. Очакванията на финансовата институция са, че до края на периода те ще паднат до лихва от -0,10% спрямо настоящото си равнище от 0,43%, като тя ще се задържи без промяна поне до края на годината, преди да достигне 0% през първите три месеца на 2020 г.

Ако Брекзит доведе до 50% спад на вноса на европейски стоки във Великобритания, България ще е една от най-слабо засегнатите страни, смятат анализаторите. Износът на страната ще спадне с едва 0,27% при този сценарий, който обаче ще се отрази особено тежко на Ирландия. Освен нас, още по-слабо засегнати ще са Гърция (0,14% спад) и Финландия (0,2% спад).