Китай ще понижи субсидиите си за соларни централи с 50% през 2020 г., а плащанията от бюджета към офшорните вятърни ферми могат да бъдат спрени изобщо, предаде местната информационна агенця Caixin. "Отношението към възобновяемите мощности се промени през последните години, след като тяхната цена спадна. Сега правителството, изглежда, се стреми да накара отрасъла да оцелява самостоятело", посочват от Zero Hedge.

В следствие на понижените дотации, Националното бюро за енергетика ще отпусне 1,5 млрд. юана (216 млн. долара) за нови слънчеви мощности. Около 1 млрд. юана от тях ще бъдат отпуснати на търг за големи проекти, а останалата част ще бъде насочена към жилищни соларни мощности.

Goldman Sachs: 9% свиване на икономиката на Китай

Goldman Sachs: 9% свиване на икономиката на Китай

Възстановяване може да се очаква през третото тримесечие

"Понижаването на субсидиите за възобновяема енергия е разумна мярка за по-мъдрото преразпределяне на ресурсите", каза професорът от централното бюро за планиране на страната Ши Джингли. "През последните години дотирането на офшорните вятърни ферми тежеше на централния бюджет и доведе до значителни дефицити на средствата за други субсидии."

Поради удара, нанесен от пандемията от коронавирус върху икономиката, срокът за финансиране на възобновяеми проекти беше удължен до средата на юни, а компаниите от сектора имат допълнителни 30 дни, за да свържат производствените си мощности с националната мрежа.

През изминалата година инсталираните слънчеви мощности се понижиха с 40% спрямо 2018 г., като общата им мощност е 26,8 GW. От началото на тази година много проекти бяха забавени заради пандемията.