Тежко замърсяване затвори за пореден път Пекин, след като местните власти издадоха за първи път най-висока степен на предупреждение за смог. Червеният код ще остане в сила до четвъртък обяд местно време.

Китай се бори с ефектите от замърсяването дълго време. Бързият растеж помогна на страната да се превърне във втората по големина икономика в света. Бързият темп на урбанизация и индустриализация означава обаче и много замърсяващи заводи и предприятия, предаде СNN.

Смогът вече се отразява тежко на азиатската държава и много местни компании понасят удари.

Над Китай е надвиснал смог, по-голям от Испания

Над Китай е надвиснал смог, по-голям от Испания

Фините прахови частици са достигнали опасно ниво

Световната банка оценява, че общата цена на замърсяването на въздуха и водата е еквивалентна на 6% от китайския БВП всяка година. Това включва въздействието върху здравето, както и нанесените щети върху природните ресурси, като съсипаните реколти от киселинен дъжд.

Туризмът е един от първите сектори, които поеха удар, когато Пекин и други китайски градове се „задавиха”. Предишни епизоди на проблема вече отблъснаха хората.

По данни на Китайската академия по туризъм броят на посетителите от чужбина в страната е отбелязвал спад три поредни години до 2014 г. Като виновник тя посочва катастрофалното замърсяване на въздуха.

През септември 2013 г. китайският президент Си Цзинпин обяви петгодишен план за справяне със замърсяването, в който целта бе намаляване на упованието на страната на въглищни електроцентрали. Прогресът обаче е бавен, а замърсяването продължава да засяга туристическата индустрия.

Не само туристите обаче стоят далеч. Чужди компании, опитващи се да създадат бизнес в Китай, се сблъскват с проблеми при назначаването на хора от чужбина на висши постове заради притеснения за замърсяването. А за малки фирми смогът може да бъде опустошителен.