Официалният икономически растеж на Китай достига 6,6% през 2018 г. - най-бавните темпове от 1990 г. насам. Ниският ръст e очакван от мнозина по света на фона на продължаващия търговски спор на Пекин с най-големия му търговски партньор - САЩ, пише CNBC.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че годишният БВП на азиатската страна ще достигне този темп, понижавайки се от ревизираните 6.8% през 2017 г.

Ръстът на БВП за четвъртото тримесечие е 6.4%, което отговаря на очакванията. Той е малко по-нисък от отчетените 6.5% през третото тримесечие на 2018 г.

Икономиката на Китай не е растяла така бавно, както сега, от годините на кризата

Икономика номер 2 в света не е растяла така бавно, както сега, от годините на кризата

На фона на нараснали нива на дълга и търговския конфликт със САЩ

Все пак има и някои положителни неща в китайските икономически данни. Индустриалното производство нараства с 5.7% през декември спрямо година по-рано, надминавайки очакванията на икономистите за ръст от 5.3%, и изпреварвайки растежа от 5.4% през ноември.

Продажбите на дребно нарастват с 8.2% през декември спрямо предходната година, в съответствие с прогнозата, повишавайки се леко спрямо тези през ноември.

"Това, което виждаме през четвъртото тримесечие, е, че докато икономиката се забавя, всъщност все още имаме известна подкрепа през по-голямата част от тримесечията от забързването на доставките при износа", казва Хелън Жу, ръководител на китайските акции в BlackRock, визаирайки износители, които бързат да доставят стоките си от Китай преди да влязат в сила новите американски мита.

2018 бе лоша за Китай. 2019 ще бъде още по-лоша

2018 бе лоша за Китай. 2019 ще бъде още по-лоша

Растежът на икономиката тази година ще е най-слабият от 1990 година насам

Макар да се очаква известна подкрепа от китайското потребление и намаляване на данъците, растежът през 2019 г. ще бъде още по-бавен от този през 2018 г., прогнозира Жу.

Въпреки че официалните данни на Пекин за БВП се следят като показател за здравето на втората по големина икономика в света, много външни експерти отдавна изразяват скептицизъм относно достоверността на съобщенията на Китай.

"Официалните данни за БВП през последните години бяха твърде стабилни, за да са добър наръчник за икономическите резултати на Китай", казва Джулиан Еванс-Притчард, старши икономист за Китай в изследователската компания Capital Economics.

Сериозен спад: Китай планира 6-6,5% ръст на БВП за 2019 г.

Сериозен спад: Китай планира 6-6,5% ръст на БВП за 2019 г.

Какви мерки ще предприеме втората световна икономика, за да набере отново скорост?

"Но ценното в нея е, че показва, че активността на сектора на услугите се засилва леко през последното тримесечие", добавя той.

Ръководителят на китайското статистическо бюро заяви пред репортери, че търговският спор на страната му с САЩ е засегнал националната икономика, но въздействието е управляемо, съобщава Reuters.

По думите му китайската икономика показва забавяща се, но стабилизираща тенденция през последните 2 месеца и като цяло тя все още се управлява от вътрешното търсене.

Експерт: Негативният ефект от митата ще "удари" Китай през 2019-а

Експерт: Негативният ефект от митата ще "удари" Китай през 2019-а

Вече се забелязват първите знаци на забавяне на икономиката

Още преди задълбочаването на търговските напрежения със САЩ, Китай вече се опитваше да управлява забавянето на икономиката си.

Пекин се опитва да балансира премахването на високите нива на дълга, като същевременно поддържа икономическия растеж. Макар намаляването на зависимостта от дългове да е от полза за икономиката в дългосрочен план, то вероятно означава далеч по-бавен темп на растеж, отколкото страната е свикнала през последните години.

Независимо от това, икономическите данни от Китай се наблюдават отблизо за признаци на щети, нанесени от търговската война с Вашингтон.

Най-големият автомобилен пазар в света записа първи спад от над 20 години насам

Най-големият автомобилен пазар в света записа първи спад от над 20 години насам

Не се очаква тази година да е особено по-добра

Макар да поддържа растеж през по-голямата част от миналата година, сега китайската икономика изглежда се забавя. Производствените показатели и поръчките за износ намаляват, тъй като търговският спор с Вашингтон е спирачка за тях, a други фактори също оказват влияние върху растежа.

Все пак и двете страни се опитват да договорят сделка.

Китай е предложил да купи повече стоки от САЩ до 2024 г., повишавайки вноса на американски продукти до върхови нива. Главният преговарящ - вицепремиерът Лиу Хе отива във Вашингтон на 30 януари за двудневни преговори с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.