След силна година за световната икономика и на фона на очакванията за забавяне в глобален мащаб през следващата идва моментът за равносметка кои държави са успели да отчетат най-бърз растеж през последните 12 месеца и кои да запишат най-голям спад.

Според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) през 2018 година глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) няма да надхвърли 3,7 на сто. Очаквано най-добре представящият се регион е Южна Азия с растеж от 7,1%, следвана от Източна Азия с 5,3% и Югоизточна Азия с 5,2%.

Западна Европа отчита ръст на БВП в размер на 1,3 на сто, а за Източна Европа той е в рамките на 2,8 на сто. Северна Америка се представя малко по-добре с 2,7 на сто. Близо двойно по-бърз се очаква да бъде растежът в Северна Африка - около 4,3%.

Снимка 396056

Източник: МВФ

Това не е изненадващо като се има предвид, че там се намира и най-бързо развиващата се страна за 2018 година. Според изчисленията на МВФ това е Либия, която ще бъде единствената държава в света с двуцифрен ръст за изминалите 12 месеца от 10,9 на сто.

Останалите две в топ 3 на най-бързо растящите икономики за годината също са африкански. Това са Етиопия и Кот д'Ивоар. Между десетте страни с най-голям ръст на БВП присъстват още две страни от Черния континент. Това са Руанда и Гана.

Останалите държави в топ 10 са азиатски, като Индия се нарежда най-напред с растеж от 7,3 на сто. Китай идва едва на седмо място с 6,6 на сто.

Снимка 396060

От друга страна изпадналата в дълбока икономическа и финансова криза Венецуела е на първо място в света за 2018 година по спад на БВП. Изчисленията на МВФ са за свиване с 18% на венецуелската икономика.

Със спад от над 14 на сто е икономиката на карибската островна държава Доминика. На трето място с най-голямо намаление от 7,7 на сто е Екваториална Гвинея.

Снимка 396059