Почти 78% от нощувките на българите, когато са на почивка, са били в страната, а едва малко повече от 20% са били в чужбина, като средният престой на нашенците е близо 4 нощи. Това показва ново изследване на статистическата служба Евростат според данни за целия Европейски съюз (ЕС) към 2017 година.

Според данните българските туристи харчат средно по 30 евро на ден, когато са във ваканция, а най-предпочитаната дестинация е Гърция. Там са извършени 6,4% от нощувките в чужбина, като бюджетът за ден там е средно 55 евро при средно 5,4 нощувки.

Втора е Германия с двойно повече нощувки, но с малко по-малък бюджет - средно 52 евро. На трето място като най-желана дестинация е Турция със средно 7,9 нощувки и 41 евро дневен бюджет.

От друга страна 34,3% от посетителите у нас са българи. С най-голям дял от чуждестранните туристи са германците - 13%. За тях обаче от Евростат нямат данни за броя нощувки и дневния бюджет.

На второ място са румънците, а на трето поляците. Северните ни съседи прекарват средно 5,6 нощувки в България и харчат около 60 евро. Полските посетители пък остават за средно 8,6 нощувки и харчат 69 евро на ден.

Общо чуждестранните туристи прекарват в страната средно 3,8 нощи, като средният им бюджет е 30 евро.

Що се отнася до целия ЕС 84,3% от европейските граждани са пътували в пределите на съюза. Те са харчили средно 73 евро на ден и са резервирали средно по 4,6 нощувки.

Извън пределите на ЕС топ дестинациите за европейците са САЩ, Турция и Тайланд. В трите държави те харчат средно на ден по 156 евро, 83 евро и 91 евро.

85,6% от посетителите в страните членки пък са европейски граждани. Средната стойност на похарчените пари от посетителите в ЕС през 2017 година е била 73 евро при прекарани средно 4,6 нощувки. От държавите извън съюза най-много посетители идват от САЩ, други азиатски държави (изключва Китай, Южна Корея и Япония) и Швейцария.