Ескалацията на търговската война, опасността от прегряване на американската икономика и излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) са сред най-големите рискове за глобалната икономика през 2019 година. Това смятат експертите от една от водещите компании за управление на активи Schroders.

По тяхната оценка засегнатите от конфликта между Вашингтон и Пекин не са само двете държави, но и той ще се отрази негативно на икономическия ръст на глобално ниво. Според Азад Зангана, който е водещ анализатор за компанията, основната причина за това е, че доста стоки, върху които бяха наложени мита, не са изцяло произведени от китайците или американците, а в процеса участват и трети страни.

Сред тях е Тайван, като повече от 2% от нейния брутния вътрешен продукт (БВП) на е зависим от износа на Китай за Щатите. "Тази верижна реакция, вече започва да се усеща и глобалната търговия инкасира спадове през последните месеци", предупреждават експертите.

От Schroders не прогнозират скоро двете страни да постигнат споразумение по отношение на търговската си политика. Все пак те подчертават, че китайският износ е много по-зависим от американският. Експортът на азиатската държава допринася за около 19% от БВП, докато за Щатите този дял е около 8 на сто.

"Допълнителна ескалация на търговските войни би имала лош ефект върху икономическия ръст на държавите от развиващите се пазари, понеже голям процент от брутния им вътрешен продукт е зависим от износа. В допълнение, силният долар също е насрещен вятър, но евентуален спад на американската валута би оказал изключително положителен ефект върху тези пазари", се допълва в анализа.

Що се отнася до икономика номер 1 в света, експертите не очакват тя да изпадне в рецесия в следващите две години. Все пак очакванията са за спад на растежа. В същото време обаче те виждат първи сигнали за прегряване на икономиката.

"Макроикономическата обстановка в САЩ е изключително благоприятна през 2018 година. Фискалните стимули спомагат брутният вътрешен продукт на страната да се увеличи с около 0,6% и консенсусът е, че на годишна база ще инкасира ръст близък до 3%", се казва още в анализа.

Успоредно с това безработицата в Щатите е на най-ниското си ниво от 1969 година, като свободните работни места са повече, отколкото безработните хора.

"Този дефицит на квалифицирана работна ръка дава сигнал, че американската икономика започва да прегрява. По този начин заплатите се увеличават и инфлацията започва да расте. Поради тази причина Schroders очакват Федералният резерв да повиши лихвите още веднъж през 2018 и поне още два пъти през 2019 година", е обяснено в анализа.

Експертите отчитат, че търговската война е успяла да засегне и Еврозоната, а в резултат растежът на Стария континент е по-нисък от този през миналата година. От друга страна положителен сигнал е нарастването на вътрешното търсене.

"С други думи, потребителските разходи и инвестициите се повишават в района, а точно това цели Европейската централна банка (ЕЦБ). В допълнение, безработицата продължава да спада, което също е доста положителен факт. Пoради това смятаме, че ЕЦБ ще увеличи лихвите два пъти догодина като започне от септември и ще последват още няколко повишения през 2020 година", посочват специалистите.

По отношение на излизането на Великобритания от ЕС в анализа се коментира, че без договор за "Брекзит" това би било изключително негативно за икономиката на страната и най-вероятно ще настъпи рецесия.

"Поради тази причина според нас парламентът накрая ще бъде принуден да одобри сделката. Дори при този сценарий е важно да се знае, че ще настъпи преходен период от 21 месеца, в който лидерите на Европейския съюз и Великобритания трябва да договорят допълнителни условия. Икономистите oчакват висока волатилност през следващите месеци, най-вече при лирата", завършват експертите.