Калифорния е щатът в САЩ с най-голямо производство, измерено чрез брутния вътрешен продукт. Но и той е отчел и най-много загубени работни места заради вноса на продукти от Китай от 2001 г. насам, сочи ново изследване на Economic Policy Institute, предаде MarketCrumbs.

Данните показват, че от присъединяването на Китай към Световната търговска организация през 2001 г. до 2018 г. щатът се е разделил с 654 хил. работни места. Това число е почти два пъти по-високо от загубите на Тексас, които възлизат на 335 хил. позиции.

От Япония през САЩ до Европа: Растящите разходи изяждат повишението на заплатите

От Япония през САЩ до Европа: Растящите разходи изяждат повишението на заплатите

Най-тежко страдат работниците със средна квалификация

"Калифорния понася изключително тежък удар, тъй като, учудващо, най-силно засегнатите индустрии са в сферата на електрониката", коментира един от авторите на изследването Робърт Скот. "Може да мислите, че Китай е нискотехнологична и фокусирана върху трудоемките индустрии икономика, но те много бързо преминаха от производство на дрехи към високотехнологични отрасли, компютри, телефони, електронни продукти, видеоекрани - и това са индустриите, в които търпим най-големи загуби от Китай."

От Economic Policy Institute отчитат още, че четири от десетте региона, които са понесли най-големи загуби, се намират именно в близост до Силициевата долина. Повече от 80% от работните места, които те са изгубили, са в производството на компютри и електроника.

Китай намалява наполовина част от митата на стоки от САЩ

Китай намалява наполовина част от митата на стоки от САЩ

От Деня на влюбените

Анализът на неправителствената организация посочва, че за тези 18 години общите загуби на заетост в американската икономика възлизат на повече от 3,7 млн. души. Около 75% от тях са в производствените отрасли, като конкретно в сферата на компютърното производство те са в размер на 1,3 млн. души. Около 900 хил. заети не са в индустрията.

В рамките на изследвания период търговският дефицит на САЩ към Китай нараства от 83 млрд. долара до почти 420 млрд. долара годишно, което прави темп на покачване от около 10% на година. Компютрите и електрониката формират 44% от този период.

Търговският дефицит на САЩ намаля за първи път от шест години

Търговският дефицит на САЩ намаля за първи път от шест години

Размерът му е равен на 2,9% от БВП

Това е вярно и за периода на търговската война, обявена от президента Доналд Тръмп, като между 2016 и 2018 г. търговският дефицит на страната се покачва от 347 млрд. долара до 420 млрд. долара, което е покачване от 21%. Само в рамките на тези две години загубите на заети на американската икономика от Китай възлизат на 700 хил. души.