След няколко дълги месеца на строги ограничения, натискът върху правителството на германския канцлер Ангела Меркел за по-бързо отваряне расте, а недоволството на бизнеса в най-голямата европейска икономика става все по-видимо.

Последното доказателство за това е готвеният за вторник протест от страна на представители на индустрията в Берлин, който трябва да върви успоредно с преговорите между бизнес лобитата в страната с икономическия миристър Петер Алтмайер, също насрочени за днес.

"Курсът на необходимия рестарт трябва да бъде избран сега. Страната се нуждае от смели решения", посочват от организаторите на протеста.

Докато частният сектор в Германия дълго време подкрепяше действията на правителството, насочени към справяне с пандемията, от миналата седмица насам недоволството расте, след като от кабинета на Ангела Меркел отказаха да представят по-подробен план за постепенното разхлабване на мерките, пише Bloomberg.

"Редица компании са пред колапс. Съмненията и опасенията сред работниците и ръководителите им се увеличават", посочват в нетрадиционно общо становище групи, представляващи германските компании и работническите организации.

Докато правителството се съгласи да направи някои промени в политиката си по отношение на мерките, следващите стъпки към допълнително разхлабване ще са трудни, заради риска от по-бързо разпространение на коронавируса.

От 7 март магазините за стоки, които не са от първа необходимост, ще могат да заработят отново, но единствено при условие, че в техния регион случаите на новозаразени не надхвърлят 35 в рамките на три последователни дни. Засега план за отварянето на ресторантите, хотелите и местата за развлечения все още няма.