В началото на пандемията редица компании в Съединените американски щати и Европа побързаха да се презастраховат, като емитираха облигации на пазарите, за да са сигурни, че ще имат достъп до нужните им средства, за да продължат дейност. Сега обаче някои от тях ги изкупуват обратно - давайки знак, че очакват по-стабилна икономическа среда през следващите месеци, пише The Wall Street Journal. Телекомът AT&T, пивоварът Anheuser-Busch InBev и петролният гигант BP са сред тях.

През 2020 г. бе отчетено повишение от 40% на облигациите, изкупени преди падежа от компании в САЩ и 50% в региона, в който включва Европа, Близкия Изток и Африка, по данни на Deutsche Bank.

Емитирането на копоративен дълг достигна рекорд през 2020 г. В САЩ компаниите получиха почти $1,5 трлн. до септември, а в Европа - $486 млрд. AB InBev емитира седем емисии през април, като набра $11 млн. British American Tobacco продаде 11 за почти $9 млрд. BP продаде дълг за над $20 млрд.

Заради ниските лихви в Европа излишните средства излизат скъпо. От 2014 г. насам в еврозоната лихвите са отрицателни. Това означава, че компаниите трябва да плащат на европейските банки, които съхраняват средствата - като в същото време плащат лихва и на облигационерите.

В САЩ Фед също намали лихвите, макар те да не са толкова ниски колкото на Стария континент. И макар че компаниите не плащат, за да съхраняват средствата, притежаването на излишен кеш все пак не е оптимален начин за използване на капитала.

През последните седмици се появиха знаци, че възстановяването на икономиките се забавя, но кредитните пазари остават сравнително стабилни благодарение на намесата на централните банки. Заради това компаниите смятат, че могат отново да наберат средства, ако такива са нужни.