Консумацията на енергия в света на енергия спадна значително - толкова, че все едно търсенето от страна като Индия с 1,3 милиарда души и третият на-голям потребител в света, е спряло.

Това се казва в доклад на Международната агенция по енергетика. Търсенето на енергия може да се срине с 6% тази година, ако блокирането продължи още и икономическото възстановяване е бавно. Такъв сценарий е "все по-вероятен", заявява МАЕ и допълва, че спадът ще бъде седем пъти по-голям от този на след глобалната финансова криза през 2008 г. Консумацията на електроенергия може да понижи 5% през 2020 г., което е най-големият спад след Голямата депресия.

"Това е исторически шок за целия енергиен свят", казва Фатих Бирол, изпълнителен директор на агенцията. "Все още е твърде рано да се определят дългосрочните въздействия, но енергийната индустрия след кризата, ще бъде значително по-различна от тази преди".

Търсенето на въглища, нефт и газ бе засегнато в резултат на блокировките за ограничаване на разпространението на вируса. Така спря и икономическата активност и международните пътувания с въздушен транспорт. Търсенето на петрол може да спадне 9%, "изтривайки" осем години растеж.

Възобновяемa енергия

Само възобновяемата енергия се задържа търсенето. Енергията, произведена от източници като слънчева и вятърна, ще нарасне с 1% през 2020 г. Ниските експлоатационни разходи осигуряват нейния тласък.

Спадът в използването на енергия идва най-вече от развитите икономики. Агенцията прогнозира, че търсенето ще спадне с 9% в САЩ и 11% в Европейския съюз.

Някои държави в Европа и някои части на САЩ започват да премахват строгите мерки за блокиране в опит постепенно да рестартират икономиките си. Темпът, с който те се разхлабват ще има значителен ефект върху използването на енергия. Агенцията изчислява, че всеки месец глобално блокиране намалява годишното търсене на електроенергия с около 1,5%.

Може ли зелената енергия да стане двигател за възстановяването на Европа след COVID-19?

Може ли зелената енергия да стане двигател за възстановяването на Европа след COVID-19?

Някои експерти смятат така

Въглеродни емисии

Междувременно емисиите от въглерод са драстично по-ниски. Те трябва да спаднат с почти 8% през 2020 г. до най-ниското си ниво от 2010 г. насам, според Агенцията. Това ще бъде най-големият спад на вредните емисии. Но това е краткотраен ефект. Според Бирол скоро ще наблюдаваме рязко възстановяване на емисиите, тъй като икономическите условия се подобряват.

Анализът на Международната агенция показва, че правителствата пряко и косвено управляват повече от 70% от глобалните енергийни инвестиции.

Ако решат да популяризират възобновяема енергия, това може да ускори прехода към нея, който вече е в ход. Хората може би няма да са толкова склонни да пътуват в международен мащаб толкова, колкото преди, а работата от вкъщи може да стане по-честа, като намалява трафика на пътуванията с автобуси.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че справянето с измененията в климата трябва да бъде вплетено в решението за пандемията от коронавирус.

Чистата енергия вече е най-евтиният източник за две трети от световното население

Чистата енергия вече е най-евтиният източник за две трети от световното население

Цените ще продължат да падат, според BNEF

"Разработването на пакети за икономически стимули представлява основна възможност за правителствата да обединят усилията си за икономическо възстановяване към прехода на чиста енергия - и да насочат енергийната система към по-устойчив път", се казва в доклада на МАЕ.