Въпреки че приходите на Русия от износ на изкопаеми горива са намаляват значително след пика си през март 2022 г., много страни все още внасят от енергия от страната за милиони долари на ден.

В интерес на истината приходите от изкопаеми горива, изнасяни за ЕС, са намалели с повече от 90%, в сравнение със своя връх, но през 2023 г. блокът все още внася енергия за 18 милиарда долара - суров петрол и природен газ.

Графика илюстрира страните с най-голям внос на изкопаеми горива от Русия досега през тази година, от началото на януари, до средата на юни. Данните идват от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), а графиката публикувана във Visual Capitalist.

Bar chart of countries buying Russian Fossil Fuels in 2023

Както се очаква Китай е и остава най-големият вносител на изкопаеми горива от Русия. Вносът на страната достига 30 милиарда долара през 2023 г. до 16 юни 2023 г.

Близо 80% от вноса на горива в Китай от е суров петрол, средните дневни приходи на Русия от внос са намалели. Ако 2022 година те са били от 210 милиона долара, то през 2023 година са 178 милиона долара. Това, до голяма степен се дължи на падащата цена на руския суров петрол.

След Китай вторият най-голям вносител в ЕС, които въпреки че вече не внасят въглища от Русия от август 2022 г., все още внася изкопаеми горива - суров петрол и природен газ (60/40) за 18,4 милиарда долара.

На трето място е Индия, като е увеличила количеството на внесените изкопаеми горива над 10 пъти, в сравнение с времето от преди войната Русия - Украйна, до голяма степен заради намаления руски петрол.

Турция затваря топ 4 на държавите, които са внесли руски изкопаеми горива на стойност от над 10 милиарда долара от началото на 2023 г. досега, като всяка друга страна е внесла горива на стойност по-малко от 3 милиарда долара от Русия тази година, както се вижда на графиката.

Конкретно за България, от графиката се вижда, че вносът ни на суров петрол от Русия е по-голям от този на природен газ.

Суровият петрол е основната изнасяна стока от изкопаемите горива на Русия, но националният суров петрол Урал се търгува с "отстъпка" от 20 долара за барел спрямо суровия американски сорт Brent през по-голямата част от 2023 г.

Сега цената на суровия петрол Урал остава само с 40 цента под горната граница от 60 долара, въведена от G7 и страните от ЕС.

Освен Русия, Саудитска Арабия също обяви, че ще удължи намалението от 1 милион барела на ден до края на август, като министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман коментира солидарността на страната с Русия и каза, че ще направи "всичко необходимо" в подкрепа на петролния пазар.

Съкращенията на страните от ОПЕК и ОПЕК+ са опит за повишаване на цените на суровия петрол, но увеличеното производство от САЩ противодейства на това. EIA прогнозира производството в САЩ през 2023 г. да бъде 12,6 милиона барела на ден, надминавайки това през 2019 г. от 12,3 милиона барела на ден.