Световната икономика укрепва, като продължава най-значителното й възстановяване от началото на това десетилетие. Това заяви изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Говорейки в Харвардския университет, Лагард каза, че актуализираната прогноза за глобалната икономика най-вероятно ще бъде по-оптимистична. По думите й, цитирани от CNBC, в 75 процента от страните по света се наблюдава растеж на брутния вътрешен продукт.

Публикуването на поредния World Economic Outlook ще бъде през следващата седмица. През юли МВФ прогнозира, че световната икономика ще нарасне през тази година с 3,5%, а през 2018-а темповете ще се ускорят до 3,6% - максимум за последните седем години.

Лагард призова държавите да ускорят реформите, да увеличават инвестициите в научни изследвания и образование, за да се повиши производителността на труд и осигури интензивно развитие на света.

Президентът на Световната банка Джим Ким, също подчертава, че ръстът на световната икономика се ускорява. Но той предупреждава за надигащата се криза по отношение на човешкия капитал. Системата за социална защита обхваща едва една трета от бедните хора в света, 155 милиона деца не си дояждат, около 400 милиона души нямат достъп до медицински услуги.

Той призова активно да се инвестира в човешкия капитал за увеличаване броя на работните места и конкурентоспособността на държавите.

От 10 до 15 във Вашингтон ще се проведе ежегодното съвещание на Международния валутен фонд и Световната банка.