Комунистическото правителство на Куба легализира дейността на малки и средни предприятия насред масови протести, предава BBC. Според новите правила, в страната вече ще могат да работят частни компании с най-много сто служителя.

Решението от петък отбелязва значителна промяна в правителствената политика на острова, където държавните компании владеят всички сектори. Президентът Мигел Диас-Канел заяви, че Куба прави стъпки към обновяване на икономическия си модел. Критици отговарят, че промените се случват бавно и позволяването на повече частни предприятия идва единствено заради протестите от юли, когато хиляди излязоха по улиците заради икономическата криза.

През юли властите предприеха и друга мярка: те позволиха на пристигащите в страната да внасят храни, лекарства и други стоки, без да плащат мито. Надеждата е, че промяната може да намали недостига на най-важните стоки в страната.

Туризмът, един от най-важните сектори за страната, пострада тежко заради пандемията. Захарта също е ключов износ за страната, но тазгодишната реколта бе далеч по-малка от очакваната. Като резултат, резервите на Куба от чуждестранна валута почти пресъхнаха, което означава, че страната не може да купува вносни стоки, за да компенсира недостига.

Куба отваря икономиката си за частния сектор

Куба отваря икономиката си за частния сектор

Досега едва 127 дейности бяха позволени