Икономиките по света вече са преминали през най-дълбоката част от кризата, каза президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на виртуалния Northern Light Summit. Според нея обаче "възстановяването ще е непълно и може да се окаже трансформиращо" за стопанствата.

Казано иначе, според нея светът едва ли ще бъде същия след преминаването на икономическата криза, която е съпътствана (и подпомогната) и от пандемия от коронавирус. Промяната ще засегне съществуващите бизнес модели, някои от които няма да оцелеят в новата среда.

"Трябва да бъдем изключително внимателни към най-уязвимите сред тях", каза Лагард. "Възможно е търговията да се окаже значително понижена в свят, в който близостта между хората е трудно постижима."

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

По-рано този месец ръководената от нея Европейска централна банка обяви, че удължава мащаба и продължителността на програмата за изкупуване на облигации. До юни догодина само чрез нея финансовата институция трябва да напечата и налее в правителствата от еврозоната общо 1,35 трлн. евро.

"Централните банки отговориха мощно на предизвикателството", каза Лагард. "За мен няма съмнение, че трябва да използваме всички възможни инструменти."

ЕЦБ обаче беше осъдена от германския конституционен съд в Карлсруе, който реши, че централната банка на страната няма право да се включва в изкупуването на държавни облигации. Никак не изненадващо, това решение беше оспорено от Брюксел.

Същевременно на Европейско равнище се обсъждат нови фискални стимули на стойност 750 млрд. евро, които трябва да бъдат набрани от публичните пазари. От тях трябва 500 млрд. евро да бъдат отпуснати на страните под формата на грантове, а останалите 250 млрд. евро да се предоставят като кредитиране.