Търговската война между САЩ и Китай е най-големият риск за световната икономика, според досегашният шеф на Международния валутен фонд и бъдещ президент на Европейската централна банка Кристин Лагард. По нейните думи наложените между Вашингтон и Пекин мита ще "изтрият" 0,8% от глобалния растеж през 2020 година.

"Това е огромно число. То означава по-малко работни места, по-малко работещ бизнес, по-малко инвестиции и повече несигурност. Това тежи като голям тъмен облак над световната икономика", коментира тя пред CNBC.

Двете най-големи икономики предстои да започнат нови търговски преговори през следващия месец във Вашингтон.

"Колкото по-дълго се задържат (бел.ред. митата), толкова по-голяма ще става несигурността. И ако сте инвеститор или предприятие, малко, средно или голямо, няма да правите вложения, а ще чакате. Ще стоите и ще се чудите как ще бъдат организирани веригите за доставки", казва Лагард.

По нейните думи влиянието на търговската война върху отношенията между Вашингтон и Брюксел е опасно.

"Европа и САЩ са приятели от десетилетия и дори векове. Често те са били от една и съща страна на бойното поле", посочва Кристин Лагард и допълва: "И аз съм много благодарна на Щатите за това. Това не са отношения, които трябва да бъдат разрушени в някаква форма на търговска война.".