Американците направиха първи крачки в легализирането на леката дрога. В началото на годината два щата - Колорадо и Вашингтон - пуснаха марихуаната за свободна продажба в регламентирани магазини. Куриозното: този ход предизвика еуфория не само сред американските жители, но и на борсата.

Това доведе до ръст на акциите на компаниите, ангажирани в процеса на производство и разпространение на леката дрога, с до 400 процента! Така например книжата на компанията GreenGro Technologies, произвеждаща лампи са отглеждане на канабис, се покачиха от 0.04 долара на 0.18 долара за един ден. Същото се случи и с акциите на производителя на разплащателни системи за медицинския бранш MediSwipe. Компанията стартира продажба при 0.11 долара и достигна в края на деня до 0.56 долара.

Това се случи в четвъртък, денят след легализирането на наркотика. Още през първия ден от свободната продажба на канабис в 24 магазина в щата Колорадо продажбите възлизаха на над 1 млн. долара. Шефът на един от магазините разказа пред американски медии, че преди обслужвал по 25 клиенти дневно. На 1 януари му се наложило да се справи с над 450 души.