Гърция е влязла в период на икономически растеж, който я поставя сред "най-добре представящите се в еврозоната". Оценката идва не от когото и да е, а именно от Международния валутен фонд в нов доклад, цитиран от BBC.

Макар икономиката на Гърция да остава уязвима, безработицата - неприемливо висока, а бъдещите реформи - изключително нужни, МВФ посочва, че позитивните действия на Атина надделяват.

Докладът идва в седмицата, в която министрите финансите в еврозоната отказаха да отпуснат поредния транш заради незавършени реформи.

Но и МВФ, и ЕС посочват, че държавата е постигнала значителен прогрес. След кризата, ударила страната през 2009 г., растежът се завърна, макар и колебливо, през 2013 година. През 2018 г. обаче южната ни съседка успя да постигне над 2% икономическа експанзия за първи път от десетилетие.

Пари срещу реформи - защо Гърция не ги получи този път?

Пари срещу реформи - защо Гърция не ги получи този път?

Отлагане, а не отменяне, обещава икономическият еврокомисар

За 2019 година прогнозата на Международния валутен фонд е още по-добра. И Питър Долман, директор на мисията в Гърция, смята, че през тази година страната ще се нареди в горната част на таблицата за растеж в еврозоната.

По думите му, един от най-големите проблеми пред страната са лошите кредити. Това се потвърждава и от продължаващия спад на кредитирането за частния сектор.

Сред останалите нужни реформи са тези на пазара на труда, както и в областта на конкуренцията, смята Долман.

Гърция планира първата си продажба на 10-годишен дълг от 2010 година насам

Гърция планира първата си продажба на 10-годишен дълг от 2010 година насам

Алексис Ципрас иска да докаже, че страната се е възстановила от кризата