Американските мита разтърсиха световната търговия със стомана, а държавите, които вече не могат да продават в САЩ, изпращат своите продукти в Европа с рекордна скорост. Преобръщането на поръчките създаде победители, като износителите на метали Турция, Русия и Виетнам и губещи, особено европейските производители на стомана, пише Wall Street Journal.

Темпото на внос на стомана в Европа в момента надхвърля китайския внос на метали, който наводни Стария континент през 2015 г. и предизвика криза в сектора, докато мерките на ЕС и затварянето на фабрики в Китай не забавиха притока.

Новата вълна намалява цените на стоманата в Европейския съюз и предизвиква световна надпревара за продажбата на повече от нея в държавите членки, преди да бъдат достигнати квотите на блока.

"Един разумно балансиран глобален пазар беше нарушен от едно действие - митата на САЩ - а търговските потоци се преобръщат, за да се приспособят", заявява Роланд Баан, изпълнителен директор на финландската Outokumpu Oyj, един от най-големите производители на неръждаема стомана в света.

Двете съседки на България, които ще пострадат от митата на Тръмп

Двете съседки на България, които ще пострадат от митата на Тръмп

Американският президент казва до часове дали ЕС ще бъде изключение или не

"В продължение на 2 или 3 години (европейската стоманодобивна индустрия) се връщаше към приемлива възвращаемост, а сега сме изложени на риск нещата да бъдат дори по-лоши, отколкото преди", твърди Баан.

Случилото се е най-новият глобален ефект от ескалиращата търговска битка между САЩ и Китай. ЕС, който е жизненоважен търговски и военен съюзник на САЩ, е уязвим от по-евтиния внос поради нарастващото вътрешно търсене, по-високите разходи и, според производителите, по-ниските търговски бариери. Дори когато потокът от стомана се влива в ЕС, американският президент Тръмп заплаши с въвеждането на мита за европейските автомобили.

Руският износ за ЕС се е увеличил с около 40% през 12-те месеца до септември спрямо същия период през 2017 г. Износът на Виетнам към ЕС е нараснал със 144% през периода. Турция е изнесла 61% повече стомана в ЕС през този период, превръщайки се в най-големия чуждестранен доставчик за региона. Турската валута се обезцени с 28% спрямо долара през тази година, което прави износа на страната още по-евтин.

Британската компания за производство на стомана Original Steel Services през последните години доставя по 3000-4000 тона годишно на свой клиент. Тази година същият клиент купува по-малко от 400 тона, тъй като турските доставчици са му продали нужното количество на по-ниска цена.

Колко спечелиха САЩ от митата върху стоманата и алуминия досега?

Колко спечелиха САЩ от митата върху стоманата и алуминия досега?

И колко ще станат допълнителните приходи в хазната до края на годината

"Турците са най-големият ни проблем, тяхната валута падна на пода, а те имат сравнително добри фабрики за стомана", казва съсобственикът на Original Steel Services Питър Дейвис.

Разбира се, някои чуждестранни стомани все още навлизат в САЩ, а квотите на ЕС трябва в крайна сметка да ограничат вноса.

Поне част от отклонената стомана завършва в Азия, твърдят анализатори. Но азиатските производители изпитват по-голямо безпокойство: дали забавянето на китайската икономика ще отслаби вътрешното търсене, изпращайки по-големи количества китайска стомана в чужбина.

Тръмп обяви 25% тарифи за вноса на стомана в САЩ на 1 март. В края на май Вашингтон потвърди, че това ще включва стомана от ЕС, Мексико и Канада, които са сред най-големите му доставчици.

Как най-големият производител на алуминий в САЩ се оказа сред големите засегнати от митата

Как най-големият производител на алуминий в САЩ се оказа сред големите засегнати от митата

И компанията се оказа сред най-засегнатите от тях

През годината до октомври САЩ са внесли над 13% по-малко стомана в сравнение със същия период на миналата година, докато европейският внос се е повишил с над 10%, рекордно висок, според Европейската асоциация за стомана (Eurofer).

Това сваля цените на стоманата. Ключовият европейски бенчмарк - Ex-Works Ruhr Hot-Rolled Coil спадна с 11.5% от 14 февруари, точно преди Тръмп да обяви, че обмисля въвеждането на мита. Цената на американската стомана, според бенчмарка Midwest Domestic Hot-Rolled Coil, се повиши с 4.2% от тогава, нараствайки с над 21% от началото на тази година, когато купувачите започнаха да предвиждат тарифи.

В отговор Европейската комисия наложи временни ограничения през юли спрямо това доколко някои категории стоманени продукти могат да влизат в Европа, преди да започне въвеждането на мито от 25%. До началото на 2019 г. ЕС ще реши дали да запази квотите, които все още не са постигнати, или да въведе нови мерки.

"На временния етап Комисията избра най-лесния начин за управление на квотата, но ще анализира внимателно ситуацията", казва официалeн представител на ЕС.

Най-големият производител на пирони в САЩ може да затвори заради митата

Най-големият производител на пирони в САЩ може да затвори заради митата

Другият вариант е да премести производството в Мексико

Някои европейски производители на стомана твърдят, че настоящите квоти не ги защитават адекватно. Докато търсенето в Европа се повишава, вътрешното производство спада с 0.4% през първите 10 месеца на 2018 г., изчислява Citigroup. През същия период производството на САЩ се повишава с над 5%, а глобалната продукция, без Китай, се увеличава с 4.7%.

Критиците на квотната система посочват, че в квотите не се включва стоманата, която е в транзит, когато мерките на ЕС стартират през юли, което означава, че около 15% от вноса оттогава не е засегнат от квотите, според Eurofer. Някои развиващи се страни, като Индонезия, са изключени от квотите.

Освен това квотите се прилагат за продукти, вместо за страни. Това довежда до бързане да се вкара стомана в Европа, преди да бъдат достигнати квотите. Някои от тях вече са изпълнени на 3/4, 3 месеца преди да бъдат рестартирани през февруари.

Тръмп удвои митата върху турските метали. Срина лирата до ново дъно

Тръмп удвои митата върху турските метали. Срина лирата до ново дъно

Ердоган призова турците да обменят всичко в лири, за да защитят икономиката

Финландският производител Outokumpu Oyj се върна на печалба през 2016 и 2017 г. след 2 години загуби след последната криза. Но изпълнителният директор Баан смята, че приходите през 2018 г. ще бъдат значително по-ниски, главно поради огромния внос.

Руският стоманен гигант "Северстал" не продава стомана в САЩ тази година поради тарифите, докато износът му в ЕС е скочил над 2 пъти. Маркетинговият директор Дмитрий Горошков казва, че компанията е възвърнала загубените си продажби в Европа след наложените в миналото 2 кръга европейски мита върху стомана от Русия и други държави.

"Виждаме, че в Европа има различни играчи, някои намират заместители (клиенти) в Европа, след като са държани извън САЩ, а някои от тях просто разширяват бизнеса си", казва Горошков.