Международният валутен фонд повиши рязко прогнозата си за растеж на американската икономика през 2021 г. до 7% от предишната прогноза, публикувана през април, за доста по-скромна експанзия от 4,6 на сто. Силната възходяща ревизия се дължи на безпрецедентна фискална и парична подкрепа, оказвана от властите в САЩ.

В ежегодната си оценка за икономическите политики на САЩ, МВФ отбеляза, че това ще представлява най-бързия темп на растеж в рамките на едно поколение американци.

Фондът също така повиши и прогнозата си за растежа на БВП на САЩ за 2022 г. до 4,9% спрямо предходната оценка от 3,5% през април.

В новите прогнози се предполага, че Конгресът на САЩ ще приеме инфраструктурните инвестиции, както и социалните разходи и данъчните планове на администрацията на президента Джо Байдън, известни като "Американски план за работни места" и "Американския семеен план" през тази година с подобен размер и състав като първоначалните им предложения, посочи МВФ, цитиран от bnr.bg .

Фондът добави, че очаква американските инфлационни очаквания да останат добре укрепени, но те "ще бъдат засенчени през следващите месеци от значителни временни движения в относителните цени", което може да доведе до временно достигане на инфлационен пик на личните потребителски разходи до близо 4% по-късно тази година. Очаква се инфлация от 4,3% в края на 2021 г. и от 2,4% през 2022г. и през 2023 г.

Според МВФ средният процент на безработица през четвъртото тримесечие на тази година ще достигне 4,4% и ще се понижи до 3,1% през 2022 г.

Международният валутен фонд също така заяви, че Федералният резерв на САЩ трябва да започне да намалява темпото на закупуване на активи (програмата си за "количествени облекчения") през първата половина на 2022 г., а първото увеличаване на лихвите проценти след коронавирусната пандемия трябва да се осъществи в края на 2022 г. или началото на 2023 г. МВФ подчерта, че тези ходовете трябва да бъдат предприети, ако дотогава бъдат реализирани базовите прогнози и"предположенията за фискалната политика.