Индия, една от най-бързо развиващите се икономики в света, е изправена пред сериозна социална криза.

Доклад, публикуван от икономистите Томас Пикети и Лука Шанел, показва, че неравенството в страната не е било на такова високо ниво от 1922 година насам.

Делът от националния доход, притежаван от най-богатия 1% от населението, е нараснал драматично през последния почти век.

"Този 1% от населението е притежавал по-малко от 21% от общия национален доход в края на 30-те години, като делът пада до 6% в началото на 80-те. Днес обаче той надхвърля 22 на сто", става ясно от документа, цитиран от Quatrz.

Изчисленията сочат, че неравенството е било на най-ниското си ниво между 70-те и 80-те години на миналия век, когато индийската икономика все още е контролирана от държавата, а брутният вътрешен продукт (БВП) е значително по-малък от днес.

"Между 1951 - 1980 година най-бедните индийци, които са представлявали 50% от населението, са притежавали 28 на сто от общия национален доход", посочват експертите.

"Между 1980 и 2014 година обаче тенденцията се обръща", става ясно от документа.

Според изчисленията на Credit Suisse Research Institute най-богатия 1% от индийците контролират 58,4% от националния доход. Този резултат не е толкова изненадващ, като се има предвид, че от 2010 година на всеки 33 дни в Индия се "ражда" по един нов милиардер.