В България 35.5% от населението над 16 години не може да си позволи едноседмична почивка. Страната но е в топ десет на негативната статистика сред държавите членки на Европейския съюз, според европейската статистическа служба Евростат.

През 2019 г., данните показват, че 29% от жителите на страните членки в ЕС на възраст над 16 години не са могли да си позволят едноседмична почивка извън дома си. Този дял постепенно намалява след 2010 г., когато 39% от европейците не могат да си позволят да седмица, почивайки далеч от дома си.

Inability to afford holidays.jpg

Поради блокирането и затварянето на границите в глобален мащаб, за да се забави бързото разпространение на коронавирус, тази тенденция вероятно ще спре през 2020 г.

Сред държавите-членки северната ни съседка Румъния регистрира най-висок дял на жителите в тази ситуация, като по-голямата част от румънците (54%) не са могли да си позволят едноседмична годишна ваканция през 2019 г. Жителите на Гърция са на второ място, като 49% не могат да си вземете едноседмична почивка далеч от дома, следван от Хърватия (48%), Кипър (45%) и Италия (44%).

Лято 2020 ще е с фокус върху самостоятелни плажни вили и единични бунгала

Лято 2020 ще е с фокус върху самостоятелни плажни вили и единични бунгала

Коронавирусът променя лятната почивка

На другия полюс на скалата, със само 10% от хората е Швеция, следвана от Дания и Люксембург ( 11% ), Финландия (12%), Германия и Австрия (и двете 13%).

В сравнение с 2010 г. процентът на хората, които не могат да си позволят почивка в продължение на седмица, намалява във всички държави-членки, с изключение на Италия и Гърция, където се увеличава съответно с 4% и 3%. Най-голям спад е регистриран в Латвия (-35 на сто), Малта (-30%), България и Полша (-27%) и Естония (-26).