В свят, в който захарта привлича все по-голям внимание върху това как въздейства върху здравето на хората и проблема със затлъстяването, в държавата, която е най-голям консуматор се предприемат действия, за да се убедят хората да ядат повече захар.

Мелниците в Индия гледат на увеличеното потребление като начин за намаляване на хроничното свръхпредлагане, което отчасти произтича от благоприятните стимули, предоставени на производителите в някои селски райони. Високите производствени разходи означават, че страната трудно продава захар на световния пазар без субсидии, пише Bloomberg.

За да осъществят инициативата си мелниците започват онлайн кампания за ръст на вътрешното търсене, включваща семинари и уеб семинари, където всички - от диетолози и ендокринолози, до експерти по обществено здраве и медицински специалисти ще споделят своя опит и знания.

"Захарта е най-предпочитаният източник на гориво за тялото,храна за мозъка, мускулна енергия и всеки естествен процес, свързан с правилното функциониране на телесните ни клетки ", казва Индийската асоциация за захарни мелници. Според нея калориите в захарта са същите като калориите от всяка друга храна и само когато калориите не се изгарят адекватно или се консумират твърде много, телесното тегло се увеличава.

Силата на социалните мрежи

Консумацията на захар в Индия е 19 килограма на глава от населението годишно в сравнение със средно 23 килограма в световен мащаб. Кампании в социалните медии твърдят, че подсладителят на основата на тръстика е нездравословен и отблъсква хората да го консумират, според асоциацията. Ръстът на потреблението на глава от населението между 2000 и 2016 г. е сред най-ниските в света, посочват от асоциацията.

Ако потреблението на глава от населението се повиши до средното в световен мащаб, вътрешното търсене ще се повиши с 5,2 милиона тона годишно, според Судханшу Пандей от министерството на храните. Това ще намали излишъка, ще намали продажбите в чужбина и ще спести държавни пари чрез намаляване на субсидиите за износ.

Индия, която е вторият по големина производител в света, е изнесла рекордните 5,65 милиона тона през 2019-2020 г. с помощта на субсидиите. Мелниците се стремят да доставят 6 милиона тона през 2020-2021 г., като се очаква производството да нарасне с 13%, след като благоприятните климатични условия стимулираха засаждането.