Въпреки че се очаква индийската икономика да отбележи по-нисък спад през тримесечието, завършващо през септември, в сравнение с рекордния срив на БВП през предходните три месеца, прогнозата е то отново да е надолу, което ще изпрати страната, която е третата по размер икономика в Азия, в техническа рецесия, предаде CNBC.

Брутният вътрешен продукт за периода юли-септември - фискалното второ тримесечие на Индия - ще бъде публикуван до края на седмицата. Но икономистите, анкетирани от Reuters, прогнозират, че икономиката на страната ще се свие с 8,8% през този период. Те очакват БВП да продължи да спада през тримесечието от октомври до декември и да отбележи растеж от само 0,5% през първото тримесечие на следващата година.

Други институции също очакват свиване на икономиката, но малко по-малко. Сред тях е JPMorgan, според която БВП на Индия ще претърпи свиване от между 7,5 и 8% през периода юли-септември.

"Този оптимизъм спрямо останалите анализи изглежда скромен, но ще позволи на Индия по-бързо да скъси разстоянието до пълното възстановяване на растежа, който е загубен през последните шест месеца", каза анализаторът от банката Джахандир Азиз.

Ако прогнозите се сбъднат, както се очаква, това би поставило Индия в техническа рецесия, която се определя като две последователни тримесечия на спад на БВП.

Икономиката на Индия вече беше изправена пред проблеми по отношение на потребителското търсене и много слаб банковия сектор, когато удари пандемията от коронавирус. Икономиката на страната беше затворена между края на март и май в опит да забави разпространението на вируса.

Това по същество доведе до още по-голям колапс на частното потребление и инвестициите, което срина пазара на труда и доходите.

"Докато повечето страни реагираха на пандемията с комбинация от фискални и парични мерки, отговорът на Индия беше до голяма степен паричен и само леко фискален", каза Кунал Кумар Кунду, икономист от Societe Generale. През последните месеци Индия обяви пакет от близо 10 млрд. долара за подпомагане на икономиката, но икономистите до голяма степен не бяха впечатлени.

Кунду обяви, че "неадекватният фискален отговор" е довел до блокиране на икономиката, което не успява да изглади кривата на инфекцията. По думите му увеличените разходи на властите всъщност само ще забавят икономическото възстановяване, тъй като само няколко от тях се очаква да имат положително незабавно въздействие.

Той добави, че очаква труден път към растежа. Някои предприятия и сектори ще станат по-силни, но останалите - включително повечето микро-, малки и средни компании - ще имат проблеми дори в средносрочен план.

Икономистът все пак е оптимист. "Индия все още може да се превърне в една от най-бързо развиващите се икономики въпреки отслабения потенциал за растеж", каза Кунду.