Плаващото съоръжение за производство на втечнен природен газ Prelude край бреговете на Австралия възобнови производството и износа. Това съобщи операторът Shell, цитиран от Oilprice.

Операциите по проекта бяха спрени по-рано тази година заради спор между компанията и работниците, който доведе до стачни действия. След седмици преговори миналия месец двете страни постигнаха сделка да се възобновят операциите в съоръжението.

"Споразумението беше подкрепено от мнозинството от служителите при официално гласуване и се очаква да влезе в сила в началото на октомври 2022 г.", обяви Shell, цитиран от Reuters.

Съоръжението Prelude има капацитет за износ от 3,6 милиона тона втечнен природен газ годишно и 400 000 тона LPG.

Най-големите търговци на LNG в света търпят загуби въпреки високите цени

Най-големите търговци на LNG в света търпят загуби въпреки високите цени

Гигантите претърпяха загуби за стотици милиони долари

Prelude започна производство през декември 2018 г. и първият LNG беше доставен от съоръжението година по-късно.

Спирането на работата, заради спора по-рано тази година, дойде на фона на вече трудната ситуация с доставките на газ в глобален мащаб и стремежът на Европейския съюз да се запаси преди зимата.

При нормални обстоятелства доставките на втечнен природен газ от Австралия до Европа не би имало икономически смисъл, но тази година дори тази опция е допустима след като Русия постепенно намаляваше доставките на газ през газопровода Северен поток 1 и ги спря напълно в края на август.

Най-големият пазар за втечнен природен газ е Азия, но сега множество товари отиват в Европа, след като континентът е готов да плати повече за горивото.

Топ доставчик на LNG за Европа предупреждава, че тази зима може да бъде “наистина тежка”

Топ доставчик на LNG за Европа предупреждава, че тази зима може да бъде “наистина тежка”

САЩ се възползваха от повишените цени в Европа благодарение на инвазията на Русия в Украйна тази година и увеличиха износа на LNG

Австралия достигна първо място по износ на LNG преди няколко години. Страната е най-големият износител миналата година с общо 80,9 милиона тона LNG, изнесени в световен мащаб. Вероятно ще запази короната на най-големия износител и тази година.