Нова Зеландия ще бъде домакин на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) през 2021 година. Срещата обаче ще бъде виртуална и ще се осъществи с помощта на интернет платформи, съобщават от правителството на страната, цитирано от CNN.

Иначе срещата на върха трябваше да се проведе в Окланд през ноември 2021 година.

Външният министър на страната Уинстън Питърс заяви, че решението срещата да бъде виртуална е взето, предвид пандемията на новия коронавирус.

"Covid-19 засегна сериозно начина, по който провеждаме международната дипломация. Това включва и домакинството на APEC. Както се случи с много други международни междуправителствени събития, и APEC21 ще използва виртуални дигитални платформи", коментира Питърс.

Министърът добави, че съобщението е направено сега, тъй като не е практично да се чака няколко месеца, за да се получи по-ясна картина на разпространението на вируса.

"Като се има предвид настоящата глобална среда, планирането да има такъв голям брой посетители на високо ниво в Нова Зеландия от края на 2020 година нататък е непрактично", допълва той.