Едно от първите неща, които социалдемократът Димитър Ковачевски обеща да изпълни като премиер на Северна Македония е той и правителстовто му да работят за повишаване на жизнения стандарт в страната. Конкретно поставената цел е средната месечна работна заплата да надмине 500 евро. В момента тя е около 450 евро.

В условията на пандемия, енергийна криза и блокирането от страна на България кандидатурата за членство в ЕС, очакванията към заместника на Зоран Заев са наистина много големи. Основните приоритети на новото северномакедонско правителство са именно повишаването на жизнения стандарт и тежките преговори с България, пише BalkanInsight.

Сърбия и Северна Македония направиха крачка към Европейския съюз

Сърбия и Северна Македония направиха крачка към Европейския съюз

Скопие отчете успех на референдум за промени в Конституцията, а Скопие избра харвардски възпитаник за премиер

След провелата се в Скопие първа среща между българския министър-председател Кирил Петков и северномакедонския му колега Димитър Ковачевски и за двете държави изглежда, че най-сетне може и да има "светлина в тунела". Макар че още е твърде рано да се каже.

Новото правителство обещава да работи за увеличаване на средната месечна заплата до над 500 евро, което всъщност е с около 50 евро повече от сегашната. Но в условията на пандемия, инфлация и криза, това не е никак малко, твърди Ковачевски.

Премиерът обещава още да бъдат увеличени капиталовите инвестиции в инфраструктура и да бъдат привлечени повече чуждестранни инвестиции. Според Ковачевски годишният икономически растеж по време на неговия мандат ще се увеличи от от 4,9% до 5,9%.

Новият министър-председател иска да легализира търговията с криптовалути, защото така Северна Македония щяла да е "в крак със световните тенденции".

Нека се върнем на блокирането от страна на България на началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, заради нерешения исторически спор. Според северномакедонските медии една смяна в новия кабинет е особено интересна.

Северна Македония сложи ценови таван на основни хранителни стоки

Северна Македония сложи ценови таван на основни хранителни стоки

Това засяга хляб, захар, брашно, олио, мляко, сирене, месо

Мястото на бившия министър на ЕС Никола Димитров се заема от социалдемократа Боян Маричич, който беше министър на правосъдието в предишния кабинет. Димитров беше безпартийна фигура и именно той изигра ключова роля в тежките преговори и подписването на историческото споразумение с Гърция през 2018-а година за смяната на името на Северна Македония, което тогава деблокира евроатлантичекия път на страната.

Днес Димитров изразява подозрение, че "някой" иска той да излезе от новия кабинет и да напусне страната, тъй като вече му е предложено да стане посланик във Вашингтон. Той отказа. Тази седмица Димитров предупреди новото правителство да бъде "много внимателно в преговорите с България".

Европа отпуска на Северна Македония милиони евро за газова връзка с Гърция

Европа отпуска на Северна Македония милиони евро за газова връзка с Гърция

Европейската инвестиционна банка дава на страната €28,9 милиона от общата инвестиция в размер на €100 милиона