Сърбия и Северна Македония направиха крачка към влизането си в Европейския съюз. Белград отчете успешен референдум за промяна в Конституцията с текстове, които приближават страната към ЕС. В Скопие пък одобрение получи ново правителство с премиер, който обещава влизане на страната в съюза, пише Bloomberg.

Гласоподавателите в Сърбия одобриха на референдум проектопромени в Конституцията, които целят да засилят независимостта на съдебната система и да приближат правната рамка до стандартите в блока.

Защитата на съдиите и прокурорите от политическо влияние е ключова стъпка към уеднаквяването на законите в бившата югославска република с тези в Европейския съюз. С голяма разлика гласоподавателите одобриха мярката, която отнема от правителството и парламента възможността да назначава и уволнява членове на съдебната система.

Сърбия се стреми към членство в съюза от повече от десетилетие, макар спорът с Косово да се оказва огромна пречка. Планираните промени, получили подкрепата и от Брюскел и Вашингтон, ще засилят върховенството на закона, каза министърът на правосъдието Мая Попович преди вота.

Цитирани от президента Александър Вучич данни сочат, че референдумът е успешен и е набрал 60,4 процента подкрепа. Промените трябва да бъдат одобрени и от парламента.

Вотът бе и тест на подкрепата за управляващата партия на Вучич три месеца преди парламентарните и президентски избори, които ще се проведат през април.

В Северна Македония парламентът одобри ново правителство, което обеща да ускори преговорите с България в опит да разреши спора, който засега спира страната за членството ѝ в съюза.

47-годишният харвардски възпитаник Димитър Ковачевски, който е лидер на Социалдемократическия съюз, поема властта от Зоран Заев. Последният успя да вкара страната в НАТО и да подобри отношенията с Брюксел. Под управлението му Северна Македония смени името си, за да избегне вето от Гърция.

В крайна сметка процесът бе блокиран от предходното редовно правителство в България. Новият кабинет на Кирил Петков цели да премести фокуса от историята и да подобри икономическите, инфраструктурните и културни връзки със Северна Македония, за да възстанови доверието между двете държави.

Премиерите на България и Северна Македония ще се срещнат във вторник.