Компаниите във Великобритания не успяват да намерят служители след резкия спад на новодошлите емигранти от Европейския съюз, показва нов доклад на Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), цитиран от BBC.

Около 40 процента от компаниите отчитат, че през последните 12 месеца вече им е по-трудно да намерят служители. Добрата новина е, че недостигът на кадри повишава заплатите за някои.

Докладът потвърждава предупрежденията, че сектори като здравеопазване ще изпитат остър недостиг след референдума. Официалните данни показват, че броят на работниците от ЕС на Острова се е увеличил с едва 7 000 за година до края на първото тримесечие на 2018 г. За същия период през 2016-2017 г. повишението бе 148 000.

Огромният спад от 95% увеличава съществуващия недостиг на кадри, създавайки "шок". Най-тежко страдат сектори като IT, транспорт и строителство.

Анкета сред 2 000 работодатели показва, че броят на кандидатите за едно свободно място е намалял на всички професионални нива от миналото лято насам, като сега достига 20 за нискоквалифициран труд, а през лятото на 2017 г. кандидатите са били 24 за едно място.

Британците не искат имигранти, но икономиката им се нуждае отчаяно от тях

Британците не искат имигранти, но икономиката им се нуждае отчаяно от тях

Недостигът на работници вече е факт в някои сектори

Недостигът на кадри обикновено повишава заплатите, но в момента на рекордна заетост, възнагражденията на Острова остават ниски, като според някои причината затова е ниската продуктивност.

По данни на официалната статистика ръстът на заплатите се е забавил до 2,7 процента през трите месеца до май, въпреки че безработицата намаля до 4,2 процента.

Изследването на CIPD показва, че липсата на служители вече повишава заплатите в някои компании. Малко над половината от анкетираните работодатели казват, че са увеличили възнагражденията, за да задържат служителите си.