Фондовият пазар в САЩ се изкачи през "стената на притесненията" от началото на годината и е на крачка от навлизането в бичи пазар в началото на юни. Сега започва забавната част...

Навлизайки в 2023 г., съмняващите се твърдяха, че се очаква акциите да се понижат, тъй като "ралито на мечия пазар" от октомврийските дъна се поколеба. Федералният резерв бързо вдигаше лихвените проценти, повишавайки цената на капитала за всичко - от стартиращи фирми до банки. Икономиката се забавяше до такава степен, че рецесията се превърна във въпрос "Кога?", а не "Дали?". Корпоративните печалби бяха в застой, а акциите извън шепа големи технологични имена се представяха слабо.

Какво предстои за акциите и облигациите?

Какво предстои за акциите и облигациите?

Инфлацията в САЩ все още е висока

Въпреки основната слабост, индексът S&P 500 изглеждаше скъп, особено като се има предвид накъде се насочваха печалбите. В допълнение към чувството на безпокойство, индексът изглежда не успя да преодолее 4200 пункта, което предполага някакъв неизвестен риск, ограничаващ възхода на пазара.

И все пак през всичко това - бездната на тавана на дълга, банковата миникриза и потенциалния спад на печалбите, пазарът се задържа, а след това и дори навакса. И това, което мечките очевидно са забравили е, че акциите винаги гледат напред, а не назад. Цялото извиване на ръце около възможна рецесия не може да скрие факта, че S&P 500 вече пострада от мечи пазар през 2022 г.

Междувременно, оценките биха могли да задържат линията, ако Фед спре да повишава лихвите и печалбите започнат да се възстановяват. Дори бариерата 4200 е пробита. S&P 500 вече е нагоре с 19,5% от дъното си от 12 октомври, само на едно докосване от навлизане в бичи пазар.

На фона на бурята на Запад: Акциите на китайските банки поскъпват

На фона на бурята на Запад: Акциите на китайските банки поскъпват

В Топ 10 на кредитните институции всички извън КНР са "на червено" през последния месец

И тъй като икономическият растеж се оказва устойчив, Фед наближава пауза, печалбите ще се ускорят отново и средните акции са готови да се присъединят към ралито, това може да има крака.

"Идеята, че сме на бичи пазар, стана по-завладяваща и по-трудна за оспорване", казва Ед Ярдени от Yardeni Research.

Странно, но този аргумент започва с рецесия, която може да е неизбежна. Фед повиши лихвите от близо 0% до диапазон от 5%-5,25% през последните 15 месеца и тези увеличения на лихвите се усещат в цялата икономика. Тяхното въздействие може да се види и на жилищния пазар, който беше ударен от по-високите лихви по ипотечните кредити, и в банковата система, където колапсът на Silicon Valley Bank, First Republic Bank и Signature Bank доведе до затягане на стандартите за кредитиране. Но евентуална рецесия не означава, че пазарът трябва да се срине.

Акции на тези две компании добави Сорос напоследък към инвестиционния си портфейл

Акции на тези две компании добави Сорос напоследък към инвестиционния си портфейл

В тези акции знаменитият инвеститор-милиардер е вложил общо над 50 милиона долара

"Ние... знаем, че пазарът достига дъно, докато икономиката все още е в рецесия и започва възстановяване", казва Дейвид Донабедиан, главен инвестиционен директор на CIBC Private Wealth US. "Втората половина (на 2023 г.) ще има лоши икономически заглавия, но началото на по-траен бичи пазар."

Инвеститорите са в най-лошата позиция. Проучването на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори показва, че "мечките" превъзхождат "биковете" с близо осем процентни пункта; "биковете" обикновено изпреварват "мечките" с 6,5 пункта. Нещо повече, откакто COVID-19 удари, инвеститорите никога не са били повече от 30 пункта нетни бичи, според RBC Capital Markets, доста под типичния връх преди пандемията от около 50. Позиционирането също остава мечо, като средствата с ливъридж са почти толкова къси, колкото бяха по време на пандемията.

Как да търгувате акции, които са на път да направят ново дъно

Как да търгувате акции, които са на път да направят ново дъно

Навлизаме в "сезона на печалбите" в САЩ

Единственият проблем: Те може да са позиционирани за мечи пазар, който вече се е случил. И колкото по-високо отива S&P 500 - той вече е нагоре с 11,5% през 2023 г., толкова по-вероятно е мечите инвеститори да започнат да купуват, помагайки за още по-голям тласък на пазара нагоре.

"Касапницата (на разпродажбите), която получихме в S&P миналата година, беше, когато вече се печеше рецесия," казва Лори Калвасина, главен капиталов стратег на САЩ в RBC, която наскоро повиши целта си за S&P 500 до 4250 пункта. "Възползвайте се от отдръпванията, ако сте дългосрочен инвеститор."

Ето защо инвеститорите предпочитат европейските пред американските акции

Ето защо инвеститорите предпочитат европейските пред американските акции

Европейските акции отбелязват рекордно по-добро представяне спрямо акциите на САЩ

Инвеститорите имат много суха пара, за да направят точно това. Средностатистическият портфейлен мениджър, в проучване на Bank of America сред мениджъри, контролиращи активи за трилиони долари, сега държи почти 6% от портфейла в брой след всички продажби, което е увеличение от под 4% в края на 2021 г. и близо до средния пик на малко над 6%. И те имат много акции, от които да избират. Лошо пазена тайна е, че печалбите на S&P 500 се дължат на акции на големи технологични компании, включително Apple (тикер: AAPL), Nvidia (NVDA) и Meta Platforms (META). Седемте най-големи акции спечелиха 77% тази година до края на май, докато средната стойност на акциите в индекса спадна с 1,2%. Тази "лоша ширина", както е известна на Уолстрийт, кара много инвеститори да чакат пазарът да се срине, когато технологиите най-накрая се поколебаят.

12 интернет акции определени от експертите като "евтини"

12 интернет акции определени от експертите като "евтини"

Интернет ни даде наистина много многомилиардни компании

Не е необходимо да се играе по този начин. Възможно е Apple, Microsoft (MSFT) и останалите да се изчерпят, но акциите, които се представят по-слабо - а има много от тях - могат да наваксат пазара, помагайки за повишаване на общия индекс, казва главният инвестиционен стратег на капиталовите пазари на ВМО Брайън Белски. Той отбелязва, че когато пет акции надминат S&P 500 до степента, която го правят през 2023 г., S&P 500 продължава да печели 11% през следващите 12 месеца.

"Нашата работа показва, че след като относителното представяне на тези мега капитали е намаляло... по-широкият пазар исторически се е задържал добре, като печалбите са по-често срещани от загубите", обяснява Белски.

Основите също изглежда се подобряват, макар и все още слабо. Голяма част от спада в прогнозите за печалбите може вече да се е случил, като оценките за печалбата на акция на S&P 500 за 2023 г. са намалели с почти 12% през последната година, според FactSet. Това започна да се стабилизира, като оценките за EPS се повишиха с почти 1% през последния месец. Сега анализаторите предвиждат ръст на печалбите през следващата година, като общият EPS на S&P 500 се очаква да нарасне с 12% до $245 през 2024 г.

Nvidia e първата компания за производство на чипове, оценена на $1,02 трилиона

Първата компания за производство на чипове, оценена на над $1 трилион

Тя се нареди до технологични гиганти като Apple, Alphabet, Microsoft и Amazon

Част от този растеж ще бъде движен от Nvidia, Microsoft, Meta и Alphabet (GOOGL), които трябва да растат с 36% годишен темп общо през следващите три календарни години, според нашите изчисления на консенсусните оценки на анализаторите на FactSet. Но това също ще бъде движено от растежа на EPS в потребителските дискреционни, индустриални и други сектори.

"Рецесията на EPS през 2023 г. е известна", казва Виктор Косел, макро стратег в Seaport Research Partners, цитиран от финансовото издание Barrons. "С напредването на годината във втората половина пазарът ще се пренасочи към отстъпка от възстановяването на EPS."

Има рискове, разбира се. Стратегът на Morgan Stanley Майк Уилсън, който нарече 2022 г. мечи пазар, твърди, че печалбата може да претърпи спад от 16% тази година до 185 долара на акция, тъй като компаниите се борят да повишат цените, за да се справят с инфлацията на разходите. Ако той е прав, S&P 500 може да падне до 3700 пункта. "(Това) повторно ускоряване на растежа на печалбите сега е вградено в консенсусните очаквания както от страната на продавачите, така и от страната на купувачите", пише Уилсън. "Достатъчно е да кажа, че с уважение не сме съгласни с това заключение."

Цената на златото очаква посока от решенията на Фед

Цената на златото очаква посока от решенията на Фед

Днес сутринта златото се търгува на борсата по $1958,9 за тройунция

Най-големият риск за пазара е Фед. С падането на инфлацията и управителите на Фед като Филип Джеферсън, настояващи за пауза, пазарът на фючърси на федерални фондове оценяваше само 25% шанс за повишаване на лихвените проценти на срещата на Федералния открит пазар на 13-14 юни. Паузата би била добра новина за фондовия пазар, защото ще даде шанс на икономиката, печалбите и оценките да се стабилизират. Но Федералният резерв може да избере да повиши лихвите през следващата седмица или да вземе почивка за една среща, преди да възобнови повишенията.

"Ще внимаваме да не се поддадем напълно на FOMO ефекта (страх от пропускане), тъй като пропуснатото увеличение не е пауза, инфлацията все още държи белезниците на Фед... и рецесията в САЩ остава на хоризонта", пише Бенджамин Боулър, ръководител на проучване на глобални капиталови деривати в BofA Securities, който препоръчва използването на кол опции, за да получите възходяща експозиция.

Фед предупреди: Сътресенията при банките могат да доведат до забавяне на икономиката на САЩ

Фед предупреди: Сътресенията при банките могат да доведат до забавяне на икономиката на САЩ

Възможно е и забавяне на кредитирането в страната

Но ако Фед остане на изчакване до края на 2023 г., това може да реши много от проблемите на пазара, включително това, което изглежда е рязката оценка на S&P 500. Индексът се търгува при 18,6 пъти 12-месечните си форуърдни печалби, спад от 21,5 пъти в края на 2021 г., но все още над средното за 20 години от 15,7. Ако Фед спре, това ще позволи на съотношението цена/печалба да се стабилизира и може би дори да нарасне. Целта на Белски от 4550 пункта в края на годината за S&P 500, например, призовава печалбите на индекса да нараснат само с 0,4% до $220, но инвеститорите да са готови да платят 20,7 пъти за тези печалби.

Най-добрите възможности може да са в икономически чувствителните акции, известни като циклични, които бяха особено силно засегнати тази година. Борсово търгуваният фонд на SPDR S&P Bank (KBE), дом на JPMorgan Chase (JPM), Citigroup (C) и други големи финансови институции, се понижи с 26% след пика си през февруари, тъй като по-високите лихвени проценти накараха вложителите да търсят по-високи - даващи алтернативи на чекови и спестовни сметки. Големите банки обаче не са тези, които виждат как парите на вложителите си отиват, и дори регионалните бяха толкова силно засегнати, че започват да изглеждат интересни. Нещо повече, при 7,9 пъти 12-месечни форуърдни печалби, банковият ETF се търгува доста под петгодишната си средна стойност от 10,8 пъти.

Петролните акции също изглеждат готови да се повишат, ако икономиката се задържи по-добре от очакваното. Energy Select Sector SPDR ETF (XLE), дом на големи петролни компании Chevron (CVX) и Exxon Mobil (XOM), се понижи с около 14% от пика си през 2022 г. Цените на петрола са ключът към ралито. Суровият петрол West Texas Intermediate, еталонният показател за САЩ, падна с 11% тази година на фона на опасения за рецесия в САЩ и по-бавен от очакваното растеж в Китай. Но ако петролът може да задържи подкрепата и да се насочи нагоре, след като тази година достигна дъно от около 66 долара за барел тази година, това ще повиши прогнозите за печалбите на енергийните компании и ще повиши и техните акции, според пазарните наблюдатели.

Други икономически чувствителни акции, включително материали и промишленост, също могат да получат тласък. "Слабите настроения (и) атрактивните нормализирани оценки... подкрепят аргумента за пускането на нови пари в циклични условия", казва стратегът на Citigroup Скот Хронърт, цитиран от финансовото издание Barrons.