Цените на петрола се покачват умерено във вторник сутринта поради опасения, че ОПЕК + може да намали производството на фона на високата волатилност на петролния пазар.

Днес към 9:10 часа българско време стойността на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE е 96,97 долара за барел, което е с 0,49 долара по-висока от тази при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поевтиняха с 24 цента до 96,48 долара за барел.

Цената на октомврийските фючърси за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 90,86 долара за барел, което е с 0,53 долара по-скъпо от крайната стойност на предходната сесия. До края на предишната сесия цената на WTI падна с 54 цента до 90,23 долара за барел.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман каза вчера, че високата волатилност и ниската ликвидност в търговията означават, че пазарът на петрол все повече се отдалечава от основните си фактори и това може да принуди ОПЕК + да предприеме подходящи действия .

"Без достатъчна ликвидност петролният пазар не може правилно да отразява физическите реалности и това може да осигури фалшиво чувство за сигурност в моменти, когато свободният капацитет е силно ограничен и рискът от големи прекъсвания на доставките остава висок", каза той в отговор на писмени въпроси от агенция Блумбърг.

Министърът добави, че ОПЕК+ има необходимите механизми да се справи с настоящите предизвикателства, "включително чрез намаляване на производството по всяко време и под различни форми, както беше показано през 2020 г. и 2021 г.".

Също така участниците на пазара продължават да следят преговорите за ядрена сделка с Иран. Ако преговорите са успешни и санкциите бъдат отменени от страната, тя ще може да доставя около 2,5 милиона барела петрол на ден на световния пазар.