Унгарският премиер Виктор Орбан обяви в неделя нови данъчни и кредитни облекчения за семействата, като част от усилията на правителството му да увеличи раждаемостта, докато държи твърда линия срещу имиграцията, съобщава Reuters.

Орбан, един от най-откровените критици на масовата имиграция в Европа от Близкия изток и Азия, добавя, че има за цел да запази икономическия растеж с 2 процентни пункта над средния за Европейския съюз през следващите години, въпреки очакваното забавяне на глобалното развитие.

Началникът на щаба на Орбан, Гергели Гуляс, заявява в петък, че новите разходи ще бъдат финансирани от общите резерви или приходите от излишък в бюджета за 2019 година.

Управляващата партия на Орбан "Фидес" е изправена пред изборите за Европейски парламент и местните власти тази година след поредица от протести през последните месеци срещу правителството на 55-годишния премиер, въпреки че партията все още води в проучвания за общественото мнение.

Протестите бяха провокирани от приемането на закони през декември, които позволяват на работодателите да изискват до 400 часа извънреден труд годишно, както и създаването на нови административни съдилища, които ще отговарят пред правителството и ще контролират чувствителни въпроси.

Докато Орбан изнасяше годишното си изказване в страната в неделя, няколко стотин протестиращи се събраха пред президентския дворец в замъка Буда, а около сто демонстранти блокираха близкия мост над река Дунав.

"В Европа има все по-малко и по-малко родени деца. За Запада отговорът (на това предизвикателство) е имиграцията. За всяко изчезнало дете трябва да има някой, който влиза на негово място и така цифрите ще са наред", казва Орбан.

"Но ние не се нуждаем от цифри. Нуждаем се от унгарски деца", казва той, обявявайки програмата за стимулиране.

Новите мерки включват разширяване на програма за кредитиране на семейства с най-малко две деца, която им помага да си купят жилища, субсидии за закупуване на автомобили и отмяна на данъка върху доходите за жените, които отглеждат най-малко четири деца.

Жени под 40 години, които се женят за първи път, ще могат да получат субсидиран заем от 10 милиона форинта (36 000 долара), казва Орбан. Една трета от дълга ще бъде опростена, когато се роди второ дете и целият заем се опрости след третото дете.

Бюджетът за 2019 г. е насочен към дефицит от 1,8% от икономическата продукция. През януари той отчете 244,5 милиарда форинта, най-високият за последните две десетилетия.

Золтан Торок, анализатор в унгарското подразделение на Raiffeisen Bank, заявява, че на пръв поглед мерките биха могли да струват няколко десетки милиарда форинта, но е малко вероятно те да доведат до драстично увеличение на бюджетния дефицит.

Въпреки протестите на улиците, партията на Орбан "Фидес" остава доста по-напред от конкурентите си в опозицията, според последните проучвания на общественото мнение.

Мозъчният тръст Nezopont прогнозира 39% подкрепа за Фидес от всички гласоподаватели, до голяма степен в съответствие с оценката на Median за 38%.

Докато Nezopont заявява, че последствията от реформите на Орбан през декември не са оказали влияние върху подкрепата за "Фидес", проучването на Median сочи, че партията е загубила над половин милион поддръжници от октомври.