Възобновяемата енергия заема рекорден дял в световното производство на електроенергия от началото на пандемията на новия коронавирус. Това показва анализ на Reuters, в който авторите дори предполагат, че преходът от замърсяващи изкопаеми горива към ВЕИ може да бъде ускорен през следващите години.

Привържениците на традиционната енергия отдавна твърдят, че източниците на възобновяема енергия като слънчевите и вятърните електроцентрали не може да се разчита за осигуряването на стабилни доставки на електроенергия в националните мрежи, които са проектирани да работят в тандем с надеждни генератори на въглища и газ. Причината зад това твърдение е, че ВЕИ мощностите зависят от променливите атмосферни условия.

Последните три месеца обаче показват, че възобновяемите енергийни източници са станали по-надеждни. Те представляват доста над половината от продукцията в някои европейски страни, докато операторите на мрежи доказват, че могат успешно да управляват по-големи количества от колебаещи се енергийни потоци.

Най-богатият норвежец трансформира империята си към ВЕИ, обявявайки война на петролната индустрия

Най-богатият норвежец трансформира империята си към ВЕИ, обявявайки война на петролната индустрия

Aker Solutions отцепва бизнесите за офшорни вятърни паркове и улавяне на въглерод, формирайки нов ВЕИ хъб

"Това беше истински тест за това колко устойчиви са мрежите и знаем, че са се справили, защото светлините не са изгасвали. Може би това ще вдъхне увереност на правителствата и политиците", коментира Рори Маккарти, старши анализатор за съхранение на енергия в световната консултантска компания Wood Mackenzie.

Преди обаче правителствата да вземат решения въз основа на скорошен опит, те ще трябва да отговорят на различни въпроси, обяснява Мишел Манук, който е изпълнителен директор на Световната асоциация за въглища - лобистка група за индустрията.

По думите му основните въпроси са как ВЕИ системите биха се справили в средата на зимата, когато слънчевата светлина е малко, и как същите биха се справили, когато икономиката се засилва и търсенето набира темпове.

"Това, което изглежда малко известно или разбрано, е, че системата за производство на електроенергия без въглеродни емисии, основана изцяло на възобновяеми енергийни източници..., в момента не е постижима", категоричен е Манук.

Според базираната в Париж Международна агенция по енергетика (IEA) скорошният тласък на вятърната и слънчевата енергия е дошъл в грешния момент - когато здравната криза насочи света към рецесия, а в някои страни използването на електроенергия спадна с повече от една пета.

В периода на криза повечето оператори се обърнаха автоматично към най-евтините енергийни доставки, за да отговорят на намаляващото търсене. Вятърната и слънчевата енергия струват много малко за генериране, след като инсталациите са изградени и често са подкрепени от правителствени мандати и субсидии. В резултат на това по-скъпите източници като изкопаемите горива бяха извадени първи от микса.

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Полша разчита на мръсното изкопаемо гориво за 70% от нужната си електроенергия. Това ще се промени

Европа

Данните от финландската група за енергийни технологии Wartsila, събрани от европейските оператори на електроенергийни мрежи, показват, че възобновяемите енергийни източници генерират средно 44% от мощността в 27-членния съюз и Великобритания от април до юни, когато много държави бяха в режим на блокиране. Този процент през същия период на миналата година беше 37%. А дневните върхове достигат 53%.

Водещи представител в ЕС се оказва Австрия, която е разчитала на възобновяемите енергийни източници за средно 93% от електроенергията си благодарение до голяма степен на хидроенергията. Португалия отчита дял на ВЕИ от 67%, спрямо 49% година по-рано. В най-голямата европейска икономика - Германия, делът на ВЕИ е средно 54%, спрямо 47,5% през 2019-а година.

"Виждаме цифри, които не очаквахме да видим още 10 години", казва Мати Рауткиви - директор на стратегията и развитието на бизнеса на Wartsila.

Увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници е от съществено значение, ако Европейският съюз иска да постигне целите си в областта на климата и да намали вредните емисии на парникови газове.

Целта на ЕС е да задоволи 32% от енергийните си нужди, включително транспорта, от възобновяеми източници до 2030 година. Предстои обаче тези цели да бъдат преразгледани по-късно тази година.

EY: Китай вече не е лидер по привличане на инвестиции във възобновяеми мощности

EY: Китай вече не е лидер по привличане на инвестиции във възобновяеми мощности

Индия е другата страна в подреждането, която губи позиции