Най-богатият човек в Норвегия - Шел Инге Рьоке, трансформира структурата на своята бизнес империя. Ходът на милиардера цели да съживи борбата срещу петролния сектор, възползвайки се от възможностите, които предоставят източниците на възобновяема енергия, пише Bloomberg.

Инвестиционната компания на Рьоке - Aker, планира да комбинира двата си най-големи бизнеса, зависещи от петролна индустрия - инженерната фирма Aker Solutions и Kvaerner, която изгражда нефтени платформи. Същевременно гигантът възнамерява да отцепи от Aker Solutions бизнесите за офшорни вятърни паркове (Aker Offshore Wind) и улавяне на въглерод (Aker Carbon Capture) в две нови компании, които ще формират нов хъб за възобновяема енергия.

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Полша разчита на мръсното изкопаемо гориво за 70% от нужната си електроенергия. Това ще се промени

Предлаганата трансформация на Aker идва, след като петролната индустрия и особено доставчици на групата са изправени пред дълбока криза, причинена от на новия коронавирус и дългосрочните перспективи за спадащо търсене на изкопаеми горива, докато светът се адаптира към климатичните промени.

"Във време, когато възобновяемите енергийни източници са се развили от нишови технологии до глобални индустрии, амбициите на Aker надвишават обявените трансформации в Aker Solutions. Ние поемаме активна роля, за да се позиционираме в по-широка и бързо развиваща се индустрия за възобновяема енергия", пише в изявление главният изпълнителен директор на групата Ейвин Ериксън.

Aker също така има намерение да придобие разработчика на вятърни технологии NBT AS, като стойността на сделката ще се равнява на 3,1 милиарда крони, или 333 милиона долара. По този начин Aker ще стимулира новата си група за възобновяема енергия, която ще се казва Aker Horizons.

Новата група ще бъде ръководена от Кристиан Рьоке, син на Хел Инге Рьоке, който е заемал няколко водещи позиции в компаниите на Aker през годините.

Производителите на въглища са все по-притиснати от възобновяемите източници

Производителите на въглища са все по-притиснати от възобновяемите източници

Енергията от тези централи ще намалее от 38% през 2018 г. до 35% през 2024 г., сочи доклад