Обемът на търговията между Русия и Китай от януари до ноември тази година вече надхвърли $130 милиарда, като се очаква да достигне нов исторически връх до края на годината, предават световните агенции.

"Въпреки всички противоепидемични ограничения, практическото сътрудничество се развива активно. Взаимният търговски оборот за 11 месеца вече надхвърли 130 милиарда долара, продължава да расте и несъмнено в края на годината ще бъде поставен нов рекорд", заяви посланикът на Русия в Китай Андрей Денисов.

Сътрудничеството между Русия и Индия в диамантената индустрия нараства с рекордни нива

Сътрудничеството между Русия и Индия в диамантената индустрия нараства с рекордни нива

Днес целият свят носи руски диаманти с индийски дизайн

Той добави, че двете страни работят в тясно сътрудничество, за да достигнат 200 милиарда долара годишен търговски оборот в близко бъдеще.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин проведоха видеоразговори на фона на ескалиращото напрежение между двете държави и Запада.

След дискусиите Кремъл разкри, че двамата лидери са се договорили да разработят споделена финансова система, за да намалят зависимостта от платформи, доминирани от САЩ.

Говорейки пред журналисти на годишната си пресконференция миналата седмица, Путин нарече Китай партньор номер едно на Русия, добавяйки, че двете държави "имат много добри отношения, изградени на взаимно доверие и бизнес връзки".

Руският президент похвали китайската икономика и прогнозира, че "до 2035-2050 г. тя ще надмине икономиката на САЩ и ще стане водещата икономика в света, според всички показатели".

Какви може да са финансовите санкции на САЩ срещу Русия

Какви може да са финансовите санкции на САЩ срещу Русия

Изключването на Русия от системата SWIFT е напълно възможно

Китай е основният вносител от Русия на неенергийни стоки от 2016 г. Според Руския експортен център (REC) доставките на тези стоки нарастват в продължение на седем последователни години и тази тенденция продължава до 2021 г.

Продукти които показват най-голям ръст са медта, алуминият, желязото с директно редуциране, медната тел, торовете, дървеният материал, маслодайните култури, ракообразните, хартията и картона.