Китай съобщи в понеделник, че всяка двойка ще получи разрешение да има до три деца — значителна промяна на политика на най-населената държава в света, която досега разрешаваше до две бебета. Промяната идва седмици след официалните данни, които отчетоха драматичен спад в раждаемостта, пише Reuters.

Решението е взето на среща на политбюро, уточнява официалната новинарска агенция Xinhua.

В продължение на десетилетия до 2016 г. Пекин разрешаваше само по едно дете в семейство, за да ограничи експлозивния ръст на населението. Преди пет години Китай започна да позволява по две деца, но промяната в политиката така и не доведе до очаквания ръст на нови бебета, тъй като високите разходи за отглеждане на дете в градовете отказваше множество двойки.

По-рано този месец официалното преброяване на населението показа, че броят на китайците расте с най-бавния си темп през последното десетилетие от 50-те години на миналия век. Раждаемостта е на ниво от 1,3 деца за всяка жена през 2020 г. — наравно със застаряващите държави като Япония и Италия.

Към края на 2020 г. населението на Китай е 1,41 млрд., а за десетилетието повишението е едва 5,38% — най-слабия ръст от поне 1953 г., когато започва първото сравнимо преоброяване на населението.

През последните месеци китайските държавни медии коментират мрачно, че населението на страната може да започне да се свива през следващите години. Организацията на обединените нации (ООН) прогнозира, че броят на хората в континентален Китай ще достигне пик през 2030 г. и след това ще започне да се свива.

Градските двойки в Китай, особено родените след 1990 г., ценят повече независимостта и кариерите си, отколкото идеята за създаване на семейство. Повишаващите се разходи за отглеждане на едно дете също ги отказва.

Според изследване от 2005 г. отглеждането на едно дете струва 490 хил. юана ($74 838). През 2020 г. разходите вече са 1,99 млн. юана — четири пъти повече.

Делът на работоспособното население в Китай се срина

Делът на работоспособното население във втората най-голяма икономика се срина

Поднебесната империя отчита най-слабия растеж на населението от 50-те години насам