Петата икономика в света - Индия, в момента изгражда нови ядрени реактори с обща мощност от 7 000 мегавата. Проектите са в различен етап на готовност, съобщи министърът на енергетиката на страната Радж Кумар Сингх, цитиран от местни медии.

Строителството включва нови три енергоблока (3, 4, 5) на АЕЦ "Куданкулам", които са с обща мощност от 3 000 мегавата. Изгражда се и прототип на реактор на бързи неутрони с мощност от 500 мегавата в щата Тамил Наду.

Отделно от това към момента се изграждат и два нови енергоблока с мощност 1 400 мегавата всеки в АЕЦ "Какрапар" и АЕЦ "Раджастан". Планиран е и проект за 740-мегаватов енергоблок в Горахпур.

Индия има намерението да добави към енергийния си микс мощности от около 20 000 мегавата от ядрени реактори през следващото десетилетие, показва заявка на Комисията за регулиране на атомната енергия в страната от края на 2019 година.

Индия получава 75% от енергията си от въглища. Може ли това да се промени?

Индия получава 75% от енергията си от въглища. Може ли това да се промени?

Проблемите с глобалното затопляне и замърсяването на въздуха стават все по-сериозни

Ядрената енергетика представлява важна част от енергийния микс на Индия и страната се стреми да разшири това, пише сайтът за енергетика Power-Technology.com.

Kъм началото на предишната 2019 година ядрената енергия в Индия осигурява общ капацитет от 6,7 гигавата, допринасяйки за малко под 2% от електроснабдяването на страната.

Индийските ядрени централи се контролират от Nuclear Power Corporation of India (NPCIL), държавна корпорация, която е основана през 1987 година. Засега петата световна икономика може да се похвали с мрежа от седем ядрени електроцентрали.

Производството на атомна енергия ще се увеличи с 45% до 2040-а само заради Китай и Индия

Производството на атомна енергия ще се увеличи с 45% до 2040-а само заради Китай и Индия

Ако двете държави са изключени от сметката, намалението в световен мащаб е за трета поредна година

В Индия около 75% от електричеството идва от въглища, което допринасяя значително за замърсяването на въздуха. Страната е дом на седем от десетте най-замърсени града в света, показва доклада AirVisual от 2018 година. 

Въглищата са и огромен източник на въглероден диоксид, който допринася за промяната на климата. Индия е третият най-голям източник на парникови газове в света. А страната е особено уязвима към ефектите на климатичните промени.

Очаква се през следващото десетилетие енергийните нужди на Индия да се удвоят заради бързо растящата икономика и население. Всичко това прави развитието на ядрената енергетика в огромната страна приоритетно.

Освен това държавата инвестира във възобновяема енергия и възнамерява да увеличи капацитета си на соларни ферми от по-малко от четири гигавата през 2015 година до почти 30 гигавата - или около 8% от общия капацитет на страната.

Правителството цели 175 гигавата възобновяема енергия до 2022 година, като 100 гигавата ще дойдат от слънчеви панели, 60 гигавата от вятърни ферми, 10 гигавата от биогорива и 5 гигавата от водни централи.

Индия вече е петата най-голяма икономика в света

Индия вече е петата най-голяма икономика в света

За последните 25 години тя е нараснала с над 700%