Смог покрива небето над североизточния индийски град Синграули. Познат като въглищната столица на страната, той е дом на осем въглищни централи, които произвеждат достатъчно електричество за захранването на 16 милиона домакинства, пише CNN.В Индия около 75% от електричеството идва от въглища. Те обаче допринасят значително за замърсяването на въздуха. Страната е дом на седем от десетте най-замърсени града в света, според доклада AirVisual от 2018 г. Синграули е на 22 позиция.

Вредните емисии от дизеловите автомобили, прахта от строителството, паленето на стърнища и други също подхранват проблема. Според Health Effects Institute 1,2 милиона индийци са загинали през 2017 г. след усложнения, свързани със замърсения въздух.

Пред CNN Рута Каур, която живее в града със съпруга си и трите си деца, се оплаква, че въглищата създават редица здравни рискове на семейството ѝ. "Имаме проблем с питейната вода, имаме стомашни усложнения. Прахта от въглищата пада върху храната ни", казва тя.

За да разреши тези проблеми, местната въглищна компания Northern Coalfields въведе мерки, като пръскането с вода, за да се намали разпространени на прах и спирането на някои стари централи и замяната им с нови.

Въглищата са и огромен източник на въглероден диоксид, който допринася за промяната на климата. Индия е третият най-голям източник на парникови газове в света. А страната е особено уязвима към ефектите на климатичните промени.

Очаква се през следващото десетилетие енегийните нужди на Индия да се удвоят заради бързо растящата икономика и население.

Затова премиерът Нарендра Моди си постави амбициозни цели за справяне с климатичните промени. Индия инвестира във възобновяема енергия и увеличи капацитетът си на соларни ферми от по-малко от четири гигавата през 2015 г. до почти 30 гигавата - или около 8% от общия капацитет на страната.

Правителството цели 175 гигавата възобновяема енергия до 2022 г., като 100 гигавата ще дойдат от слънчеви панели, 60 гигавата от вятърни ферми, 10 гигавата от биогорива и 5 гигавата от водни централи.

Може ли Индия наистина да се превърне в икономика за $5 трилиона?

Може ли Индия наистина да се превърне в икономика за $5 трилиона?

Премиерът Моди иска при следващите избори това да е факт, но шансовете са малки